Είναι ένας από τους μύθους που συνοδεύουν την ιστορία της Προεδρικής Φρουράς: στις 27 Απριλίου 1941 ο 15χρονος Εύζωνας Κωνσταντίνος Κουκίδης πέφτει από την Ακρόπολη τυλιγμένος με την ελληνική σημαία, αρνούμενος να την παραδώσει στους Γερμανούς. 

Αν και το γεγονός δεν έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά, εντούτοις μέσα στο στρατόπεδο «Γεώργιος Τζαβέλλας» της Ηρώδου Αττικού υπάρχει πλατεία αφιερωμένη στον Πόντιο Εύζωνα.


Πριν από λίγα χρόνια, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης, η φορεσιά του Πόντιου αντάρτη (που όταν φοριέται από τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων αποκαλείται στολή), προστέθηκε στις επίσημες ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, της μόνης επίλεκτης Ευζωνικής μονάδας του Ελληνικού Στρατού.

Στις 19 Μαΐου 2011, για πρώτη φορά δύο Εύζωνες με ποντιακά είναι στην αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Έκτοτε η στολή χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις, και πρόσφατα «ταξίδεψε» μέχρι τις ΗΠΑ μαζί με το τιμητικό άγημα που πήρε μέρος σε εκδηλώσεις της ομογένειας για την 25η Μαρτίου.
«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε Εύζωνες με τη στολή του Πόντιου αντάρτη στο άγημα που πήγε στην Αυστραλία», τονίζει ο διοικητής της Φρουράς, συνταγματάρχης Αριστείδης Ηλιόπουλος. Ωστόσο αυτό πρόκειται να αλλάξει, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του pontos-news.gr, πριν από λίγες ημέρες η Προεδρική Φρουρά στις δύο στολές που είχε πρόσθεσε τέσσερις ακόμα.

Πλέον οι στολές είναι έξι, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε πιο συχνή βάση.


Η αύξηση του αριθμού των στολών αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα· το κόστος τους (καθότι είναι 100% χειροποίητες) είναι η αιτία που άργησαν να αποκτηθούν. Αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι ιδιώτες, ή και συλλογικοί φορείς, ήταν διατεθειμένοι να συμβάλουν στη δαπάνη, εντούτοις το κόστος καλύφθηκε εξολοκλήρου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 
 
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.