Μια μητέρα δύο παιδιών παραλίγο να πεθάνει από το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς» από τότε που ανακάλυψε ότι ο σύντροφός της την παράτησε για τη φίλη της.
Η 38χρονη σήμερα Helen Ross από το Canterbury στο Kent, διαγνώστηκε με καρδιομυοπάθεια που προκαλείται από άγχος – επίσης γνωστή ως σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς – από τότε που ο πρώην φίλος της της ανακοίνωσε ότι την εγκαταλείπει.
Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, λιποθύμησε και η καρδιά της σταμάτησε να χτυπάει. Σήμερα, εφτά χρόνια αργότερα η καρδιά της λειτουργεί με βηματοδότη.
Helen Ross, now 38, from Canterbury in Kent, was diagnosed with stress-induced cardiomyopathy – also known as broken heart syndrome – after her partner left her  
“Δεν πίστευα ότι ένας χωρισμός θα μπορούσε να με επηρεάσει σωματικά στο σημείο που θα μπορούσα να πεθάνω,” είπε η μητέρα.
Το πρώην μοντέλο, η οποία ήταν 26 εκείνη την εποχή, παραδέχεται ότι ήταν «απαράδεκτη» που άφησε μια σχέση να την επηρεάσει, γι’ αυτό μετακόμισε στο Ορλάντο της Φλόριντα, για να “το ρίξει” στη δουλειά και να ξεφύγει το μυαλό της από πράγματα που τη στεναχωρούσαν.
Ms Ross, pictured recently with her sons Hugo (left) and Henry (right) was diagnosed with broken heart syndrome after her childhood sweetheart left her in 2006
Αλλά μετά το ταξίδι της, η καρδιά της σταμάτησε πάλι στο νοσοκομείο και οι γιατροί διέγνωσαν καρδιομυοπάθεια που προκαλείται από στρες.
Η κ. Ross τρέχει τώρα τη δική της επιχείρηση που κατασκευάζει σέλες για άλογα και ζει μαζί με τους δύο γιους της, τον 6χρονο Hugo και τον 5χρονο Henry, τους οποίους απέκτησε από μεταγενέστερη σχέση της.
“Ποτέ δεν είχα ακούσει για σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς προτού μου συμβεί,” είπε η μητέρα.
“Τον αγαπούσα πολύ και δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς εκείνον, αφού περάσαμε μια ζωή μαζί.”
“Ένιωσα απογοητευμένη από το χωρισμό, αλλά δεν συνειδητοποίησα ότι αυτό επηρέαζε την καρδιά μου.”
Η προκαλούμενη από άγχος καρδιομυοπάθεια είναι μια αντίδραση από την καρδιά στην ξαφνική απελευθέρωση των ορμονών του στρες, που μπορεί να προκληθεί από συναισθηματική αναστάτωση.
Αυτό αναγκάζει το μέρος της καρδιάς να μεγαλώσει προσωρινά και να προσαρμοστεί για να γίνει σωστή άντληση του αίματος.
Ms Ross, pictured with her former partner, Andy, admitted she was upset by the split but was shocked when she discovered it had caused physical damage to her heart
Μπορεί να διαγνωστεί εσφαλμένα ως καρδιακή προσβολή, διότι τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι παρόμοια.
Η κατάσταση είναι συχνότερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες και είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους ηλικιωμένους.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στην καρδιά, μειώνοντας τη δύναμη των μυών και επιβραδύνοντας την άντληση του αίματος.
“Ήμουν στο Ορλάντο για μόλις 24 ώρες και ένιωθα καλά, αλλά μετά από λίγο λιποθύμησα. Αυτή η κατάσταση δεν έχει προειδοποιητικά σημάδια.”
Η μητέρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου συνήλθε μισή ώρα αργότερα.
Οι γιατροί ήταν έκπληκτοι και δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί μια υγιής νεαρή γυναίκα λιποθύμησε ξαφνικά, γι’ αυτό την κράτησαν μέσα εκείνη τη νύχτα.
Και όταν ξύπνησε το επόμενο πρωί παρατήρησε μια νοσοκόμα που την παρακολουθούσε με άγχος.
Η κ. Ross είπε: “Με ρώτησε πώς αισθανόμουν και πώς κοιμήθηκα, και της είπα ωραία – και η αλήθεια είναι ότι κοιμήθηκα σαν μωρό.”
“Μου είπε ότι η καρδιά μου είχε σταματήσει να κτυπάει ενώ κοιμόμουν.”
Ms Ross (pictured recently with her children) went to university after her ordeal to study equine sciences and has since set up her own business selling saddle pads for horse riders
“Ήμουν συγκλονισμένη και δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που συμβεί ενώ κοιμόμουν, παραλίγο να πεθάνω.”
“Αλλά δευτερόλεπτα πριν οι γιατροί μου κάνουν ηλεκτροσόκ, η καρδιά μου άρχισε και πάλι να χτυπάει. Ήταν καθαρή τύχη.”
Οι γιατροί ρώτησαν αν είχε βιώσει κάποιο πρόσφατο τραύμα κι όταν τους είπε για το χωρισμό της, εκείνοι διέγνωσαν το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς.
Η κ. Ross εξήγησε: “Τους είπα πόσο σκληρός ήταν ο χωρισμός για μένα, πόσο στεναχωρημένη ήμουν και κούνησαν αμέσως το κεφάλι τους, λέγοντάς μου ότι κατάλαβαν τι φταίει.”
“Δεν είχα ιδέα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αλλά εξήγησαν ότι αυτό συμβαίνει συνήθως σε ηλικιωμένους ανθρώπους που χάνουν τον σύντροφό τους – αλλά σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο σε έναν νεαρό.”
Ms Ross now lives with her two sons, who are from a different relationship, and vowed she would never let herself become so dependent on a man it would be life-threatening to break up with him
Όταν επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κ. Ross είχε βάλει βηματοδότη για να ρυθμίσει την καρδιά της.
Πήγε στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν και από τότε ίδρυσε δική της επιχείρηση, την εταιρεία HRP Equestrian.
Η κ. Ross ίδρυσε επίσης ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που ονομάζεται Hugs4Lungs, και διαθέτει 24ωρη γραμμή υποστήριξης για γονείς με παιδιά που έχουν αναπνευστικές δυσκολίες.
Μετά από όσα πέρασε, η κ. Ross υποσχέθηκε στον εαυτό της να μην νιώσει ξανά τόσο εξαρτημένη από έναν άνδρα και διακινδυνεύσει ξανά τη ζωή της.
“Αυτή η περιπέτεια με έκανε να αγαπώ περισσότερο τον εαυτό μου.”
“Τώρα ξέρω ότι ποτέ δεν θα αφήσω τον εαυτό μου να έρθει ξανά σ’ αυτή τη θέση.”
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.