Ο Πάπας Φραγκίσκος, αποκάλεσε την Αλβανία ένα «ένδοξο έθνος» με «αρχαία ιστορία».
Ο Πάπας, δεν είπε λέξη για την εν ψυχρώ εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα, προέβη ωστόσο σε δηλώσεις, οι οποίες ανυψώνουν το αλβανικό κράτος.
Ειδικότερα, στις παρατηρήσεις του προς αλβανούς προσκυνητές, ο Πάπας Φραγκίσκος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να χαιρετήσει όλους τους Αλβανούς «στο όνομα του αρχαίου δεσμού φιλίας και εθνικών σχέσεων» με την Αγία Έδρα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε λόγο για την «αρχαία και ένδοξη ιστορία» της Αλβανίας, επισημαίνοντας πως η χώρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης με τη δική της μοναδική κουλτούρα, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Vatican News.
 «Σήμερα, θυμόμαστε και γιορτάζουμε τον Γεώργιο Καστριώτη (Σκεντέρμπεη), έναν ηρωικό γιο ενός ισχυρού και γενναιόδωρου λαού που υπερασπίστηκε τις πνευματικές αξίες και το χριστιανικό όνομα με θάρρος». Ο Σκεντέρμπεης, συμπλήρωσε, «σφυρηλατούσε την αλβανική πολιτιστική ταυτότητα με τα έργα του, καθιστώντας αδιαμφισβήτητο σύμβολο της συνοχής και της εθνικής ενότητας».
Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε ακόμη σχετικά με τη μετανάστευση πολλών χριστιανών έπειτα από τον θάνατο του Γ. Καστριώτη και την επακόλουθη εισβολή στην Αλβανία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία Ιταλο-Αλβανών ανάμεσα στους προσκυνητές, προσθέτει το δημοσίευμα.
«Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτή η επέτειος δεν θα περιοριστεί στην γιορτή της δόξας των παλιών πράξεων», υπογράμμισε ο Πάπας, ωστόσο θα αποτελέσει επίσης μια καλή ευκαιρία για μια ανανεωμένη δέσμευση όλων των θεσμικών οργάνων και των πολιτών υπέρ μιας αυθεντικής και ισορροπημένης ανάπτυξης, προκειμένου οι νεότερες γενιές «να μην αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.»
Το παράδειγμα του Σκεντέρμπεη, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, «εξέφρασε έγκυρα τον αλβανικό χαρακτήρα.» Συγκεκριμένα, επεσήμανε το «κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης» μεταξύ Καθολικών, Ορθοδόξων και Μουσουλμάνων.
Αυτό, δήλωσε πως, «δείχνει ότι η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες είναι ένα βιώσιμο μονοπάτι που παράγει αρμονία και απελευθερώνει τις καλύτερες δυνάμεις και τη δημιουργικότητα ενός ολόκληρου λαού, μετατρέποντας την απλή συνύπαρξη σε αληθινή συνεργασία και αδελφοσύνη».
Την στιγμή κατά την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος ανυψώνει τους Αλβανούς, την ψυχραιμία του επιχειρεί να διατηρήσει ο πατέρας του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Ο κύριος Γιάννης, πέρα από την απώλεια του μοναχογιού του, έχει πλέον να διαχειριστεί και τις πρακτικές εκφοβισμού των Αλβανικών αρχών:
«Το κάνουν για τίποτα άλλο για εκφοβισμό. Για να μας έχουνε σε πίεση στο φόβο.Τι ζητούνε αυτοί ξέρουνε… Να σκύψουμε το κεφάλι Να έχουμε το φόβο. Τι να φοβηθώ. Το παιδί μου το πήρανε ας έρθουνε να δείξουνε τη μαγκιά τους. Μας λείπει πολύ το παλικάρι».
Η μητέρα του νεκρού ήρωα, μιλώντας στο Star προ ημερών, δήλωσε ότι η περιοχή διοικείται από φιλότουρκους που μισούν τους Έλληνες και τους Χριστιανούς. Η Βόρεια Ήπειρος βρίσκεται στο έλεος του Θεού, με τους αρμόδιους φορείς να αδιαφορούν πλήρως.


Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.