Σε μερικές ημέρες τα Αντικύθηρα αναμένεται να δεχτούν για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια νεαρούς μαθητές, αφού αναμένεται να επαναλειτουργήσει το Δημοτικό Σχολείο του νησιού.

«Η είδηση είναι πως για πρώτη φορά μετά από το 1991 όταν έκλεισε, το Δημοτικό Σχολείο Αντικυθήρων θα ανοίξει ξανά με τρεις μαθητές» κατέστησε γνωστό ο δήμαρχος Κυθήρων, Ανδρέας Χαρχαλάκης.

Τρία μικρά παιδιά θα περάσουν το κατώφλι του μοναδικού δημοτικού σχολείου, το οποίο αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται προκειμένου να τα δεχτεί ενώ σύντομα θα μεταβεί και η δασκάλα που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

«Μια οικογένεια Αντικυθηρίων, οι οποίοι έμεναν στη Αθήνα με τρία παιδιά, αποφάσισαν να φύγουν από την Αθήνα και να πάνε να μείνουν στο νησί» εξήγησε ο κ. Χαρχαλάκης, τονίζοντας πως για τα Αντικύθηρα, που από τη δεκαετία του ’80 βλέπουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται διαρκώς και σήμερα έχουν μόλις 18 κατοίκους, αυτή είναι μια πρώτη σημαντική εξέλιξη αναστροφής της πληθυσμιακής τους πορείας.

Τα τρία παιδιά τα οποία αναμένονται στο νησί με τους γονείς τους πηγαίνουν στην πρώτη, την τρίτη και την πέμπτη τάξη του δημοτικού σχολείου και για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών τους αναγκών έχει ήδη γίνει «η επανίδρυση μετά από 30 χρόνια του Δημοτικού Σχολείου Αντικυθήρων».

Ο κ. Χαρχαλάκης περιέγραψε δε πως η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. «Πρέπει να πω πως η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έτρεξε πάρα πολύ γρήγορα όπως και το Υπουργείο Παιδείας» εξήγησε, και πρόσθεσε πως για το αίτημα της οικογένειας η δημοτική αρχή ενημερώθηκε μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα «έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και απλά αναμένεται το ΦΕΚ».

Η δασκάλα που θα αναλάβει την εκπαίδευση των τριών μαθητών ήταν τοποθετημένη στο παρελθόν επί τρία χρόνια στο νησί της Ανάφης ενώ σε ό,τι αφορά τις υποδομές που είναι αναγκαίες πέρα από τις ενέργειες που είναι σε εξέλιξη για την φετινή σχολική χρονιά η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε πως με τον προϋπολογισμό του 2019 σχεδιάζεται και μια “μελέτη για μια μεγάλη ανακαίνιση” του συνόλου των υποδομών του κλασικού μονοθέσιου σχολείου.

«Αν δεν έρθουν νέοι κάτοικοι σε πέντε χρόνια από τώρα θα “κλείσουμε την πόρτα” στα Αντικύθηρα»

Την ίδια ώρα υπάρχει και σχεδιασμός για τη φιλοξενία επιπλέον κατοίκων στο νησί, συγκεκριμένα πέντε πολύτεκνων οικογενειών, στις οποίες θα γίνει προσπάθεια να διατεθούν και τα μέσα με τα οποία θα μπορούν να βιοποριστούν.

«Με μια πρόταση που υπάρχει και από την πλευρά της εδώ Μητρόπολης και του Μητροπολίτη, ευελπιστούμε να χτιστούν κάποια σπίτια στα Αντικύθηρα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», εξήγησε ο δήμαρχος της περιοχής που μάλιστα συμπλήρωσε πως χάρη και στην ύπαρξη χορηγίας από την Εθνική Τράπεζα, ο στόχος είναι να καταφθάσουν και να διαμείνουν στα Αντικύθηρα μέσα στον επόμενο χρόνο πέντε πολύτεκνες οικογένειες.

Είναι σαφώς μια εξέλιξημ την οποία οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης εκτιμούν ως σπουδαία, εφόσον υλοποιηθεί, αφού στην αντίθετη περίπτωση το μικρό νησί των Αντικυθήρων υπάρχει κίνδυνος να καταστεί ακατοίκητο σε λίγα χρόνια.

«Το πρόγραμμα αυτό έχει να κάνει με έναν ήπιο εποικισμό των Αντικυθήρων, για να μην ερημώσει το νησί», υπογράμμισε ο κ. Χαρχαλάκης και παράλληλα εξήγησε ότι στο ευρύτερο σχέδιο εντάσσονται εκτός από τις προαναφερθείσες χορηγικές κινήσεις, με τις οποίες θα κατασκευαστούν τα 5 σπίτια για τις ισάριθμες οικογένειες και η απόδοση οικοπέδων από την ελληνική Εκκλησία, όπως και η χορήγηση στις εν λόγω οικογένειες γεωργικών μηχανημάτων, «καθώς το νησί έχει και κτηνοτροφία, δυνατότητα πρωτογενούς παραγωγής».

Οι άφιξη των πέντε αυτών πολύτεκνων οικογενειών και η ολοκλήρωση του συνολικού σχεδιασμού, κατά τον δήμαρχο Κυθήρων είναι εξελίξεις απολύτως αναγκαίες.

«Αν δεν γίνει κάτι, το νησί θα ερημώσει, σε πέντε χρόνια από τώρα θα κλείσουμε την πόρτα στα Αντικύθηρα», δήλωσε με νόημα ο δήμαρχος Κυθήρων, αφού όπως διευκρίνισε «από τους 18 κατοίκους του μικρού νησιού οι δεκαπέντε δημότες είναι άνω των 70 ετών».

Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.