Η Ελβετία προστίθεται στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των κρατών τα οποία το ένα μετά το άλλο αποφασίζουν να απόσχουν από την υπογραφή του Συμφώνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση εξήγησε πως «επιθυμεί να αναβάλει την οριστική της απόφαση ως την αποπεράτωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου».

Το γεγονός πως δεν εξασφαλίστηκε η υποστήριξη της Ελβετίας στο Σύμφωνο, που αποσκοπεί στη ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών σε διεθνές επίπεδο, κάνει ακόμα πιο αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο Γιουργκ Λάουμπερ, ο πρεσβευτής της Ελβετίας στον ΟΗΕ, υπήρξε ένας εκ των 2 κύριων διαπραγματευτών κατά τη διαδικασία που αφορούσε στην κατάρτιση του κειμένου.

Οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ είναι προγραμματισμένο να συγκεντρωθούν στο Μαρακές του Μαρόκου τη 10η και την 11η Δεκεμβρίου προκειμένου να υπογράψουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση.

Οι πολέμιοι της συμφωνίας στην Ελβετία ερίζουν πως οι μη δεσμευτικοί, πολιτικοί σκοποί οι οποίοι διατυπώνονται στο εν λόγω κείμενο θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νομικά δεσμευτικές διατάξεις μακροπρόθεσμα.

Μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων οι οποίες εναντιώνονται στο Σύμφωνο είναι το Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στη χώρα, καθώς και κεντροδεξιές και φιλελεύθερες παρατάξεις.

Η Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα, η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπογράμμισε πως κατανοεί το γεγονός ότι μερικές χώρες δεν είναι «έτοιμες» να κυρώσουν το Σύμφωνο, συμπλήρωσε ωστόσο πως ευελπιστεί να αλλάξουν τελικά γνώμη.

Η Εσπινόσα υπενθύμισε πως το Σύμφωνο είναι απλά ένα «πλαίσιο», που θα επιτρέψει «την κατανομή του βάρους» και έχει «τεράστια ευελιξία» ούτως ώστε ακριβώς να διευκολύνει τις πιο πολλές χώρες να το υιοθετήσουν και να το προσαρμόσουν στις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζουν.

Η μετανάστευση αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολυμερή συνεργασία, σημείωσε δηκτικά.

«Κάθε μέρα, αποδεικνύεται ότι χρειαζόμαστε ένα κοινό πλαίσιο για τη μετανάστευση, διότι βλέπουμε καθημερινά προβλήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τις ασυνήθιστες μεταναστευτικές ροές σε όλο τον κόσμο», είπε η Εσπινόσα σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια μια συμφωνία μεταξύ των χωρών για να εξασφαλιστεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών θα προστατεύονται και ότι θα προωθήσουμε την ομαλή και τακτική μετανάστευση σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Έως τώρα, πλην Ελβετίας, οι χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν γνωστοποιήσει ότι δεν θα υπογράψουν το Σύμφωνο είναι η Αυστραλία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία.

Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.