Συμφωνία στο… παρά πέντε Καναδά-ΗΠΑ για τη μεταρρύθμιση της NAFTA

Μισή ώρα πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχε θέσει η Ουάσινγκτον, Καναδάς και ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες το βράδυ την επίτευξη «συμφωνίας αρχών», σε συνεννόηση με το Μεξικό, για την αναδιαμόρφωση της NAFTA, που συνδέει 500 εκατομμύρια Βορειοαμερικανούς από το 1994.

«Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έφθασαν σε συμφωνία αρχών, σε συνεννόηση με το Μεξικό, επί νέας σύγχρονης και προσαρμοσμένης στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα εμπορικής συμφωνίας», ανακοίνωσαν η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, και ο Αμερικανός εκπρόσωπος επί εμπορικών θεμάτων, Ρόμπερτ Λάιτιζερ.

Η NAFTA γίνεται Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά, «μία εμπορική συμφωνία υψηλής ποιότητας που θα δώσει χώρο σε περισσότερο ελεύθερες αγορές, σε περισσότερο ισότιμο εμπόριο και σε μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας», δηλώνουν στο κοινό ανακοινωθέν Οτάβα και Ουάσινγκτον.

«Η συμφωνία θα ενισχύσει την μεσαία τάξη και θα δημιουργήσει καλές θέσεις απασχόλησης, με καλές αμοιβές, καθώς και νέες ευκαιρίες για 500 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην Βόρεια Αμερική», δήλωσαν οι Φρίλαντ και Λάιτιζερ, έπειτα από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν ανάμεσα στην αμερικανική και την καναδική ομάδες στις αρχές του Σεπτεμβρίου για τη μεταρρύθμιση της NAFTA, η οποία επιβλήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από έναν χρόνο.

«Είναι μία απίθανη συμφωνία για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, χωρίς να κατονομασθεί, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου για να αναγγελία της συμφωνίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κυβέρνηση του Τριντό δέχθηκε να χαλαρώσει τις ρυθμίσεις της καναδικής αγοράς γαλακτοκομικών προς χάριν των αμερικανών παραγωγών, με αντάλλαγμα την διατήρηση του συστήματος διαιτησίας στην επίλυση των εμπορικών διαφορών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «θα αποζημιώσει τους καναδούς γαλακτοπαραγωγούς για όλες τις απώλειες που συνδέονται» με τη νέα συμφωνία, διευκρίνισε Καναδός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον και η Οτάβα συμφώνησαν επίσης ότι η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο για το περιβάλλον, για πρώτη φορά από τη θέσπιση της NAFTA το 1994, ενώ διατηρείται η πολύτιμη για τον Τριντό καναδική πολιτισμική εξαίρεση.

Αντίθετα, οι βαρείς δασμοί που έχουν επιβληθεί στον καναδικό χάλυβα και αλουμίνιο από έναν Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να προστατεύσει την αμερικανική σιδηρουργία, παραμένουν προς το παρόν, παρά την οργή της Οτάβα.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν από απόσταση, εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ της Καναδής υπουργού Εξωτερικών και του Αμερικανού εκπροσώπου. ΗΠΑ και Μεξικό συμφώνησαν στο τέλος του Αυγούστου επί των όρων μίας νέας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, κάτι που αύξησε την πίεση στον Τζάστιν Τριντό, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές.

Ο Καναδός πρωθυπουργός συγκάλεσε επειγόντως χθες το βράδυ σε σύσκεψη τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της μπήκε στο αυτοκίνητό του χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου, τονίζοντας απλά ότι «είναι μία πολύ καλή ημέρα για τον Καναδά».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα με ανάρτησή του στο Twitter «τη νέα, φανταστική εμπορική συμφωνία» μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού, η οποία θα αντικαταστήσει τη NAFTA, που είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1994.

«Είναι μια καταπληκτική συμφωνία για τις τρεις χώρες που διορθώνει τις ελλείψεις και τα λάθη της NAFTA», επεσήμανε ο Τραμπ, ενώ υπογράμμισε ότι η νέα συμφωνία «ανοίγει αγορές στους αγρότες μας και τη βιομηχανία μας, περιορίζει τους δασμολογικούς φραγμούς προς τις ΗΠΑ και θα φέρει πιο κοντά τρία μεγάλα κράτη απέναντι στον ανταγωνισμό από τον υπόλοιπο κόσμο».
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.