Ιρανοί πολίτες οι οποίοι άρχισαν με σκοπό να φτάνουν από τις αρχές του 2018 δίχως βίζα στο Βελιγράδι ως «τουρίστες» με απώτερο προορισμό την Ευρώπη παίρνουν πια τον δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα με τη ιδιότητα του «πρόσφυγα»
Χιλιάδες Ιρανοί πρόσφυγες που δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στην Ευρώπη και εγκλωβίστηκαν στη Σερβία επιστρέφουν πλέον στην Ελλάδα.
Με βάση το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», Ιρανοί πολίτες που ξεκίνησαν να φτάνουν από τις αρχές του 2018 χωρίς βίζα στο Βελιγράδι ως «τουρίστες» με απώτερο προορισμό την Ευρώπη, διαμέσου Κροατίας και Ουγγαρίας, παίρνουν πλέον τον δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα με τη ιδιότητα του «πρόσφυγα».
Η χώρα μας προτιμάται διότι είναι το πιο προσβάσιμο έδαφος της ΕΕ.
Εξαιτίας των αυστηρών ελέγχων στα σύνορα Ουγγαρίας και Κροατίας δεν μπορούν να περάσουν προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης με συνέπεια χιλιάδες Ιρανοί πολίτες που έχουν αυτομολήσει να έχουν εγκλωβιστεί τόσο στη Σερβία όσο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Στη Σερβία έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο 1.500 Ιρανοί, ενώ στη Βοσνία υπολογίζεται πως οι πρόσφυγες έχουν υπερβεί τους 8.000, με το μεγαλύτερο αριθμό αυτών να είναι ιρανικής καταγωγής.
Με βάση τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ολιβερ Σπασοβσκι, τους τελευταίους δύο μήνες υπάρχει έντονη δραστηριότητα όχι μόνο με την παράνομη είσοδο προσφύγων από την Ελλάδα, καθώς και από τη Σερβία προς την ΠΓΔΜ.
«Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Σερβία έχει ελεύθερο καθεστώς, χωρίς βίζα με το Ιράν, και οι πολίτες του τελευταίου έρχονται στη Σερβία και επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα μας με προορισμό την Ελλάδα», κατά τον σκοπιανό υπουργό.
Ο ίδιος ισχυρίζεται μάλιστα πως 500-600 πρόσφυγες εισέρχονται κάθε εβδομάδα στην ΠΓΔΜ και επιχειρούν να διασχίσουν τη χώρα και από τις δύο κατευθύνσεις, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες αντιμετωπίζονται από τις Αρχές.
Η «εισβολή» των χιλιάδων Ιρανών προσφύγων στα Βαλκάνια μέσω της Σερβίας εξελίσσεται σε κανονικό πονοκέφαλο για πολλές βαλκανικές χώρες.
Με βάση τα στοιχεία του σερβικού υπουργείου Τουρισμού, μέσα στους πρώτους 7 μόλις μήνες που εφαρμόζεται η κατάργηση της βίζας 15.855 Ιρανοί αφίχθησαν στη Σερβία.
Μεγάλος είναι και ο αριθμός των Ιρανών προσφύγων που έχουν καταλήξει στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες έχει μετατραπεί σε πρόχειρο καταυλισμό όσων περιμένουν να συλληφθούν προκειμένου να γίνει η ταυτοποίησή τους και να τους δοθεί άδεια παραμονής 180 ημερών.
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.