Σήμερα γιορτάζει η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα. Η εικόνα της Παναγίας όπως αναφέρει η παράδοση, εντοπίστηκε από έναν βοσκό ανάμεσα σε Μυρτιές. Η εικόνα πιθανολογείται ότι βρέθηκε στα Κύθηρα τον 14ο αιώνα.
Ο θρύλος λέει πως στις 24 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 40 ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου, εμφανίστηκε η Παναγία στον βοσκό και του είπε να ψάξει για την εικόνα η οποία είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν. Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος προσευχόμενος προς την Θεοτόκο και όταν σηκώθηκε και γύρισε, είδε την εικόνα στα κλαδιά μιας μυρτιάς. Κλαίγοντας από χαρά, έφερε την εικόνα σπίτι του και είπε σε όλους τους φίλους και συγγενείς την ιστορία της εικόνας.
Μόλις ξύπνησε την αμέσως επόμενη ημέρα η εικόνα έλειπε και φοβήθηκε μήπως είχε κλαπεί. Ωστόσο, μόλις επέστρεψε με τα πρόβατά του στον τόπο της ανεύρεσης, είδε πάλι την εικόνα στα κλαδιά της μυρτιάς που την είχε πρωτοβρει. Δοξάζοντας τον Θεό, την πήρε πάλι σπίτι του, αλλά την νύχτα η εικόνα εξαφανίστηκε όπως και την πρώτη φορά. Όταν η εξαφάνιση και επανεμφάνιση της εικόνας έγινε και τρίτη φορά, συνεδητοποίησε πως ήταν θέλημα της Μητέρας του Θεού η εικόνα να παραμείνει εκεί που είχε πρωτοβρεθεί.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας

Θαυματουργή εικόνα
Μια μικρή εκκλησία χτίστηκε εκεί που βρέθηκε η εικόνα και ονομάστηκε Μυρτιδιώτισσα. Το κτήριο μεγάλωσε με τα χρόνια και πολλά θαύματα λέγεται ότι έγιναν εκεί.
Οπως επισημαίνει η wikipedia στο τέλος του 16ου αιώνα, ο Θεόδωρος Κουμπριανός, ένας απόγονος του βοσκού ο οποίος βρήκε την εικόνα, ζούσε στο χωριό Κουσουμάρι. Ήταν παράλυτος, όμως πίστευε ακράδαντα πως η Μητέρα του Θεού θα τον θεράπευε. Κάθε χρόνο, στις 24 Σεπτεμβρίου, έστελνε ένα μέλος της οικογένειάς του να ανάψει ένα κερί στην Χάρη της γι’αυτόν. Μια χρονιά ζήτησε να τον πάνε μέχρι την Χάρη της, για να την προσκυνήσει ο ίδιος. Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας, ακούστηκε έντονος θόρυβος από την κατεύθυνση της θάλασσας. Το εκκλησίασμα έτρεξε να φύγει, πιστεύοντας ότι επιτίθονταν πειρατές. Ο παραλυτικός ζήτησε την βοήθεια της Παναγίας και ξαφνικά άκουσε μια φωνή από την εικόνα να του λέει να σηκωθεί και να τρέξει να σωθεί. Σηκώθηκε, περπάτησε, σύντομα ξεκίνησε να τρέχει και πρόφτασε τους συγγενείς του, οι οποίοι έμειναν έκπληκτοι αντικρίζοντας το θαύμα. Ο θόρυβος δεν προερχόταν από επιδρομή πειρατών και όλοι τότε κατάλαβαν ότι ο θόρυβος ήταν σημείο της Θείας Πρόνοιας, ώστε ο παραλυτικός να μείνει μόνος του στην εκκλησία με την εικόνα.
H γιορτή στα Κύθηρα κρατάει 15 μέρες. Η περιφορά της εικόνας γίνεται σε κάθε στενό, σε κάθε χωριό
H γιορτή στα Κύθηρα κρατάει 15 μέρες. Η περιφορά της εικόνας γίνεται σε κάθε στενό, σε κάθε χωριό

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα στα Κύθηρα λαμβάνει χώρα πανηγυρικός εορτασμός στη Μονή Μυρτιδίων όπου φυλάσσεται η εικόνα με παρουσία πλήθους κόσμου. Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα είναι και η πολιούχος της Πύλου.
Σήμερα με το συγκεκριμένο όνομα ονομάζονται εκκλησίες, μονές και γενικότερα οι εικόνες με παράσταση της Παναγίας με μυρτιές.
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.