Συνεχίζεται όπως φαίνεται το… ξήλωμα των νόμων που είχε προτείνει ή που είχε περάσει ο Σταύρος Κοντονής. Κι αυτό γιατί μετά το “άκυρο” του νεου υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στην τριχοτόμηση του πρωτοδικείου, αναστέλλεται με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη που αφορά την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Η αναστολή της ισχύος της διάταξης ισχύει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης η αναστολή αποφασίστηκε προκειμένου «να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την εφαρμογή του νόμου.

Πρόκειται για νομοθετική διάταξη η οποία είχε ψηφιστεί επί υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή και είχε κριθεί αντισυνταγματική από την διοικητική Ολομέλεια του Αρείου, η απόφαση της οποίας ωστόσο έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης
Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει : «Κατατέθηκε σήμερα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2013/637/ΕΕ του Συμβουλίου της 20ης Απριλίου 2015 (ΕΕL 106/24.4.2015) από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλη Καλογήρου, τροπολογία με την οποία αναστέλλεται μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου 2019 η έναρξη ισχύος του άρθρου 182 του ν. 4512/2018, το οποίο αφορά αποκλειστικά στην υποχρεωτικότητα της υπαγωγής στη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Η αναστολή αυτή επιβάλλεται κατόπιν της γνωμοδότησης 34/2018 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου.

Η προαιρετική διαμεσολάβηση του Ν.4512/2018, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύσουν συναινετικά όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η παρουσία του δικηγόρου τους για την απόλυτη νομική προστασία τους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενεργεί με γνώμονα την ασφάλεια του δικαίου και την παροχή ενός ποιοτικού και λειτουργικού πλαισίου που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην προώθηση του διεθνώς επιτυχημένου τρόπου εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και θα δικαιώσει τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την εισαγωγή του στο δικαιικό μας σύστημα».
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.