Περισσότεροι από 500 Ελληνοκύπριοι προσευχήθηκαν χτες (9/9) στο ναό που βρίσκεται στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας – Ωστόσο τα απαράμιλλης τέχνης ψηφιδωτά δεν διακρίνονται
Η πρώτη Θεία Λειτουργία από το 1976, δηλαδή εδώ και 42 χρόνια τελέστηκε σήμερα στο ναό της Παναγίας Καναρίας στη Λυθράγκωμη, που βρίσκεται στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο.
Περισσότεροι από 500 πιστοί προσήλθαν στον συλημμένο ναό για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, που τέλεσε ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας, Χριστόφορος.
Ο ναός, ο οποίος διέθετε πανέμορφα ψηφιδωτά του 6ου αιώνα και τοιχογραφίες , είναι σύμβολο της εκκλησιαστικής κληρονομιάς της Κύπρου, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Εντούτοις, οι τοιχογραφίες, που χρονολογούνται από τον 12ο, 14ο και 16ο αιώνα φέρουν βαριά τα ίχνη της ερήμωσης τεσσάρων δεκαετιών και δεν διακρίνονται οι μορφές τους, ενώ η εκκλησία για πολλά χρόνια ήταν περιστερεώνας.
Σε κακή κατάσταση διασώζεται μόνον μία τοιχογραφία της Παναγίας με τον Χριστό πάνω από τη νότια είσοδο του ναού.
Εντούτοις, η λειτουργία έγινε σε κλίμα συγκίνησης, ενώ πολλοί επέλεξαν να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων. Μετά την αρτοκλασία και το τρισάγιο στη μνήμη των κεκοιμημένων της Λυθράγκωμης, έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας στον περίβολο του ναού, που είναι αφιερωμένος σε αυτή.
Από την δική του μεριά, ο κοινοτάρχης Λυθράγκωμης, Ηρακλής Ιωάννου, που χαιρέτισε τους συγχωριανούς του καθώς και όλους εκείνους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να προσέλθουν στην εκκλησία, εντούτοις υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν εργασίες για την συντήρηση του εκκλησιαστικού μνημείου.
Φωτογραφίες από τη λειτουργία ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook το Σωματείο Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία:
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.