Το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, στις 14:57, ακούστηκε ένας υπόκωφος θόρυβος και αμέσως στην πρωτεύουσα, έπεσε το ρεύμα. Πολλά κτίσματα ξεκίνησαν να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Η Αθήνα σείστηκε από μεγάλο και καταστροφικό σεισμό με επίκεντρο την Πάρνηθα, ο οποίος τρομοκρατεί όλον τον πληθυσμό με την ένταση των 5,9 ρίχτερ αλλά και την διάρκειά του. Οι ζημιές σε κτίρια είναι ανυπολόγιστες, με σχεδόν 70.000 κτίρια να έχουν επηρεαστεί από τις σεισμικές δονήσεις.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο μόλις 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης με το εστιακό βάθος να είναι λιγότερο από 10 χλμ. Αυτό που προξένησε μεγαλύτερο φόβο είναι πως το σημείο θεωρείτο μέχρι εκείνη την στιγμή ακίνδυνο, με τους σεισμολόγους να το θεωρούν ασεισμικό.
Η πιο μεγάλη τραγωδία έλαβε χώρα στο Μενίδι, στο κτίριο της Ρικομέξ, όπου 39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. 8 ακόμα σκοτώθηκαν στα γραφεία της Φαράν, 3 στο εργοστάσιο Φιλοπλάστ και 6 στο εργοστάσιο της ΒΙΟΚΥΤ, ενώ 7 έχασαν την ζωή τους στην οικοδομή της οδού Πίνδου στη Νέα Φιλαδέλφεια και 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση. Για μέρες τα σωστικά συνεργεία έκαναν μάταιες προσπάθειες να βρουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια τους.
Τα κτίρια βάφτηκαν με κίτρινο ή κόκκινο χρώμα και οι Αθηναίοι, φοβούμενοι μετασεισμούς, κοιμόντουσαν στις πλατείες και στα πάρκα. Ήταν ένας από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την ελληνική πρωτεύουσα στην μακρόχρονη ιστορία της και σίγουρα ο ισχυρότερος και φονικότερος των τελευταίων δεκαετιών.

Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.