«Η χαλάρωση των capital controls σημαντικό βήμα για την έξοδο από την κρίση»

Σημαντικό βήμα για τη χαλάρωση των capital controls, περιορισμών που συνδέονται με τις χειρότερες ημέρες της οικονομικής κρίσης, κάνει η Ελλάδα καθώς ετοιμάζεται να βγει από το παρόν πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας The Guardian.

Στέλνοντας το μήνυμα ότι η εμπιστοσύνη σταδιακά επανέρχεται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, η αριστερή κυβέρνηση έχει διπλασιάσει το ποσόν που οι καταθέτες θα μπορούν να αποσύρουν από τους λογαριασμούς τους από τη Δευτέρα.

«Όπως συνήθως ισχύει με την οικονομία, όλα εξαρτώνται από την ψυχολογία», δήλωσε στέλεχος της Τράπεζας την Ελλάδος. «Η χαλάρωση αποβλέπει τόσο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και καταθετών όσο και στο να δείξει ότι οι τράπεζες μπορούν να λειτουργήσουν υπό κανονικές συνθήκες».

Όπως αναφέρει τι Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τη βρετανική εφημερίδα, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τη λήξη του τρίτου διεθνούς προγράμματος διάσωσης, η χώρα που βρέθηκε κάποτε στο επίκεντρο της κρίσης της ευρωζώνης θέλει να αποδείξει ότι η οικονομική αναταραχή έχει τελειώσει.

Οι νέες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν θα αυξήσουν το όριο αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες από 2.300 σε 5.000 ευρώ μηνιαίως.

Αναμένεται ότι οι επιχειρηματικές συναλλαγές θα διευκολυνθούν επίσης με τον διπλασιασμό των εμβασμάτων στο εξωτερικό στα 40.000 ευρώ μηνιαίως. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι έχει αντιστοίχως αποφασίσει την αύξηση του ποσού που οι καταθέτες μπορούν να βγάλουν στο εξωτερικό σε ξένο συνάλλαγμα από 2.300 στα 3.000 ευρώ ανά ταξίδι. Από την 1η Ιουλίου, οι τράπεζες θα μπορούν να δέχονται τα αιτήματα των πελατών τους για μεταβιβάσεις στο εξωτερικό μέχρι τις 40.000 ευρώ σε διμηνιαία βάση.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι στόχος είναι η πλήρης άρση των περιορισμών «το συντομότερο δυνατόν», μόλις διασφαλισθεί η μακροοικονομική και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το μέτρο ακολουθεί την αποτυχία για τη λύση της σπαζοκεφαλιάς της χαλάρωσης του ελληνικού χρέους ύψους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας των 7 στον Καναδά. Η Αθήνα ελπίζει για μία λύση για αυτό που θεωρείται ευρέως ως το τελευταίο εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη πριν από την επιστροφή στη «μετά το πρόγραμμα κανονικότητα» στις 20 Αυγούστου.

«Η χαλάρωση των ελέγχων είναι ενδεικτική της εξομάλυνσης της οικονομίας και της χώρας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στον Guardian. «Το μόνο που μένει, είναι η Γερμανία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να συμφωνήσει στην ελάφρυνση του χρέους, πράγμα που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών αιτιών».

Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή των ελέγχων έγινε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2015 αφού η Ελλάδα έφθασε επικίνδυνα κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς οι φόβοι για bank run αυξήθηκαν εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής στις αγορές.

Η αναταραχή οδήγησε στη λήψη από την Ελλάδα 86 δισεκατομμυρίων επείγουσας χρηματοδότησης - το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από τον Μάιο 2010 - τον Αύγουστο 2015 με στόχο να αντιμετωπισθούν οικονομικές ανισορροπίες, κοινωνικά προβλήματα και να ανοίξει ο δρόμος για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη επιβαρυμένες από υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και έχει καταγραφεί μείωση κατά 4,8%, στην υψηλότερη μείωση τριμήνου από την έναρξη της κρίσης, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η οικονομική αναταραχή λόγω της Ιταλίας θα επηρεάσει αρνητικά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την από πολλού επιθυμητή κανονικότητα. «Οι αγορές γνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά και οι προοπτικές της είναι εξαιρετικές», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

Αντί να είναι αιτία για ανησυχίες, οι εξελίξεις στη Ρώμη επιβεβαίωσαν το επιχείρημα της Αθήνας ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας αν είναι η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι επιτυχή πρόσβαση στις αγορές, επέμεινε ο κ. Τσακαλώτος.
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.