Πεντανόστιμο κοτόπουλο καλυμμένο με πικάντικη κρούστα παρμεζάνας και σκόρδου και πανεύκολη σάλτσα μελιού, μουστάρδας και μαγιονέζας για να το συνοδεύσετε. Μια απλή και γρήγορη συνταγή για να απολαύσετε μικροί και μεγάλοι ένα εξαιρετικά εύκολο αλλά πεντανόστιμο γεύμα ή δείπνο στο οικογενειακό τραπέζι. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα για ένα ελαφρύ δείπνο ή με πατάτες φούρνου ή τηγανιτές για ένα χορταστικό γεύμα.

Υλικά συνταγής
Για το κοτόπουλο:
4 μονά στήθη φιλέτο κοτόπουλο
1 φλ. τσαγιού Ξυνόγαλο ή 1 φλ. γάλα με λίγα λιπαρά + 1 κ.σ. λευκό ξύδι λευκό ή λεμόνι [*]
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένο σε μέτρια ψίχουλα στο multi παξιμάδι ή χοντρο-θρυμματισμένη φρυγανιά (όχι σε σκόνη) [**]
1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα μελιού μουστάρδας:
4 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
2 κ.σ. λευκό κρασί ή ξύδι από μήλο (μηλόξιδο)
3 κ.σ. μέλι
4 κ.σ. μαγιονέζα
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. πάπρικα
Εκτέλεση συνταγής
Για το κοτόπουλο: Κόβετε τα στήθη κοτόπουλου οριζόντια στη μέση ή σε 3-4 (ανάλογα με το μέγεθός τους) κομμάτια κάθετα και τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ. Αν δεν έχετε προμηθευτεί ξυνόγαλα βάζετε σε ένα μπολ το γάλα προσθέτετε το λεμόνι ή το ξύδι τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λ μέχρι να αρχίζει να πήζει ελαφρώς το γάλα.  Για τη μαρινάδα: Ρίχνετε το ελαφρώς πηγμένο γάλα ή το έτοιμο ξυνόγαλο στο μπολ με το κοτόπουλο, προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, 1 κ.γ. αλάτι και ¼ κ.γ. πιπέρι. Ανακατεύετε ώστε να καλυφθεί καλά το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και στη συνέχεια μεταφέρετε το μείγμα σε τσάντα ziplock, τη κλείνετε αεροστεγώς.  Το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, ιδανικά 1 ολόκληρο βράδυ να μαριναριστεί καλά και μαλακώσει το κοτόπουλο. Εναλλακτικά μεταφέρετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα του σε γυάλινο πυρέξ που να κλείνει αεροστεγώς και τα αφήνετε τουλάχιστον 4 ώρες ή 1 βράδυ. Στη συνέχεια ρίχνετε σε ένα μπολ το θρυμματισμένο παξιμάδι ή φρυγανιά μαζί με τη τριμμένη παρμεζάνα τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά και μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο.  Βγάζετε το κοτόπουλο από το ψυγείο, παίρνετε ένα κομμάτι κοτόπουλου τη φορά, το αφήνετε να στάξει το πολύ υγρό της μαρινάδας και το τοποθετείτε στο ρηχό πιάτο πάνω από το μείγμα παξιμαδιού και το αλατοπιπερώνετε. Το γυρίζετε απ” όλες τις πλευρές για να καλυφθεί καλά με ένα παχύ στρώμα επικάλυψης. Το πιέζετε ελαφρώς με τα χέρια σας να “κολλήσει και σταθεί” καλά το μείγμα πάνω στο κοτόπουλο και το μεταφέρετε σε μια πιατέλα. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια κοτόπουλου. Ζεσταίνετε 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζετε σε παρτίδες, όχι πολλά μαζί, τα κομμάτια κοτόπουλου για 2-3 λ περίπου από κάθε πλευρά, πάντα ανάλογα με το πάχος τους, ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο εσωτερικά, χωρίς να παραψηθεί και “στεγνώσει” και να πάρει εξωτερικά ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Το μεταφέρετε προσεκτικά με μια σπάτουλα σε μια πιατέλα, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε να σταθεί για 3 λ.  Για τη σάλτσα μουστάρδας-μελιού: Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα ανακατεύετε πολύ καλά. Τη δοκιμάζετε και τη διορθώνετε σε οξύτητα και γεύση, για να γίνει πιο έντονη σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Βάζετε τη σάλτσα στη πιατέλα με το κοτόπουλο, προσθέτετε, προαιρετικά, και μερικές φέτες λεμονιού και σερβίρετε.[*] Στη συνταγή προτείνεται να χρησιμοποιήσετε για τη μαρινάδα βουτυρόβαλο “Buttermilk” το οποίο έχει μια υπόξινη γεύση για να μαλακώσει το κοτόπουλο. Επειδή στην Ελλάδα δεν θα βρείτε εύκολα Βuttermilk σας προτείνουμε να πάρετε Ξυνόγαλο που το έχουν όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ αν και είναι τόσο πηχτό όσο το βουτυρόγαλο.

Για να φτιάξετε σπιτικό «buttermilk» θα χρειαστείτε 1/2 φλ. φρέσκο γάλα αποβουτυρωμένο με λίγα λιπαρά + 1/2 φλ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Αναμείξτε τα μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα και αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Εναλλακτικά μια γρήγορη και εύκολη λύση είναι αυτό που προτείνεται πιο πάνω στη συνταγή, είναι να αναμείξετε 1 φλ. τσαγιού γάλα με λίγα λιπαρά + 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 10-15 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς.

[**]  Αν δεν έχετε ούτε φρυγανιά ούτε παξιμάδι θρυμματίζετε στο multi, σε μέτρια ψίχουλα, ψωμί 3-4 ημερών, στη συνέχεια τα μεταφέρετε, σε μια στρώση σε ένα ταψί και τα ψήνετε στους 200 βαθμούς στο φούρνο μέχρι να φύγει η υγρασία τους και πάρουν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα. Θα τα ελέγχετε ανά λεπτό για να μη καούν και πάρουν χρώμα.
Loading...
featuredpost/ΖΩΔΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ
featuredpost/ΔΙΑΦΟΡΑ,LIFESTYLE
Από το Blogger.