Ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα με εκτόξευση των αποδόσεων

προσθήκη στα αγαπημένα 
Ισχυρές πιέσεις δέχονται από το πρωί τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αποδόσεις τους. Ενδεικτικά πριν από λίγο η απόδοση του 10ετους ομολόγου είχε φθάσει το 4,8% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,28%) να κυμαίνεται στο 4,52%. Στις αρχές του 2018 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 3,7% και το περιθώριο έναντι των γερμανικών (0,58%) κυμαίνονταν στο 3,12%. Δηλαδή από τότε μέχρι σήμερα καταγράφεται μία αύξηση του περιθωρίου κατά 1,4%.

Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας με αυτή του 10ετούς Πορτογαλικού τίτλου να κυμαίνεται στο 2,15% από 1,8% που ήταν στις αρχές του έτους. Ωστόσο το περιθώριο των Πορτογαλικών ομολόγων στο ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί λιγότερο σε σχέση με των ελληνικών κατά μόλις 0,65% στο 1,87% από 1,22% αντιστοίχως, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αποδίδονται στην πολιτική αστάθεια που έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία. Στη Ρώμη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτοξευτεί στο 3,1% από 1,9% που ήταν στις αρχές του έτους. Πιέσεις δέχεται για τον ίδιο λόγο και το ευρώ, το οποίο πριν από λίγο υποχώρησε κάτω από τα 1,16 δολ. και διαπραγματεύονταν στα 1,1547 δολάρια.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν σήμερα σε χαμηλό επίπεδο πέντε μηνών, καθώς οι επενδυτές πουλούσαν τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού εν μέσω της νέας πολιτικής αναταραχής στην Ιταλία, ενώ οι τουρκικές αγορές σταθεροποιήθηκαν μετά τη χθεσινή κίνηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Σε μία συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, η τουρκική λίρα διατηρούσε σε γενικές γραμμές τα χθεσινά κέρδη της 2,7%, καθώς οι επενδυτές στο Λονδίνο ετοιμάζονταν να συναντηθούν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την 'Άγκυρα. Το τουρκικό νόμισμα βρήκε στήριξη στη χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας να επαναφέρει τις συμφωνίες ρέπος για διάρκεια μίας εβδομάδας ως το βασικό μέσο χρηματοδότησης των τραπεζών, με τους επενδυτές να καλωσορίζουν την κίνηση απλοποίησης της νομισματικής πολιτικής μετά από χρόνια που χρησιμοποιούνταν διάφορα επιτόκια.

Αναλυτής της UBP δήλωσε ότι το μέτρο αυτό, που θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιουνίου, ήταν απρόσμενα θετικό. «Το επιτόκιο για την παροχή ρευστότητας είναι τώρα 19,5%, που σημαίνει ότι αν υπάρξει και άλλη περίοδος εκροών κεφαλαίων και αδυναμίας, αυτό είναι το επίπεδο που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν τα επιτόκια της αγοράς».

Οι τιμές των τουρκικών κρατικών ομολόγων σε δολάρια έκαναν επίσης ράλι σε όλες τις διάρκειες, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν τα πιο μακροπρόθεσμα. Η τιμή του ομολόγου, με διάρκεια έως το 2045, αυξήθηκε πάνω από 2 σεντς στα 93,5 σεντς στο δολάριο, που είναι υψηλό επίπεδο 2,5 εβδομάδων. Η μέση διαφορά των αποδόσεων των τουρκικών κρατικών ομολόγων από τα αντίστοιχα ομόλογα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στις 384 μονάδες βάσης (3,84 ποσοστιαίες μονάδες), χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, σύμφωνα με δείκτη της JPMorgan.
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.