Τα είδη της Ζήλιας

Πράγματι η ζήλια μπορεί να διαχωριστή σε «καλή» και «κακή». Αυτό λοιπόν σημαίνει προφανώς πως η ζήλια μέσα σε μία σχέση είναι χαρακτηριστικό σημαντικό, με την θετική έννοια του όρου. Όχι οπωσδήποτε «αναγκαίο», αλλά σίγουρα σημαντικό. Όμως, ταυτόχρονα σημαίνει πως μπορεί να γίνει και ένα συναίσθημα καταπιεστικό και προβληματικό.
Με τον όρο «κακή» ζήλια, ονομάζουμε την παράλογη επίθεση ενάντια στον σύντροφό μας ή ένα τρίτο πρόσωπο, με την υπόνοια πως υπάρχει απιστία ή πρόθεση για απιστία, χωρίς όμως κάτι τέτοιο πράγματι να προκύπτει. Είναι βέβαια λογικό να υπάρξουν παρεξηγήσεις που οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Τότε, ο σύντροφος πρέπει να δείξει κατανόηση απέναντι στην παρερμηνεία του άλλου συντρόφου. Όμως, όταν αυτό γίνεται με τρόπο παράλογο και συστηματικό, τότε κάτι πάει πολύ λάθος σε μία σχέση. Είναι πιθανόν βέβαια να υπάρχει κάποιο πρόσωπο το οποίο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και οι υπερβολικές αντιδράσεις ίσως δικαιολογούνται. Όμως, σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει συνεχής ζήλια μέσα σε μία σχέση, αυτή δεν πηγαίνει καλά και είτε θα οδηγηθεί στο τέλος της, είτε θα βασανίζει τα δύο πρόσωπα που την αποτελούν.

Από την άλλη όμως, υπάρχει και η «καλή» ζήλια. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε το άγχος του συντρόφου, μήπως χάσει το αγαπημένο του πρόσωπο. Αυτό συνήθως εκδηλώνετε με μικρές κινήσεις. Ένα πρόσωπο μπορεί να μην γνωρίζει έναν/μία φίλο/η στον σύντροφό του, φοβούμενος. Αυτό μπορεί να φανεί υπερβολικό ή παράλογο, αλλά αν εκδηλώνετε με ήρεμο τρόπο μπορεί απλά να δηλώνει το ενδιαφέρον για τον σύντροφο. Καμιά φορά, μπορεί να γίνει κάποιο επεισόδιο κάπως εκτός ορίων. Εάν όμως αυτό είναι σύντομο και δεν συνεχιστεί, τότε μπορεί να το πάρουμε ως δείγμα πως ο σύντροφός μας δείχνει απλά ενδιαφέρον προς εμάς. Δεν πρέπει με την παραμικρή ζήλια να διεκδικούμε το δικαίωμά μας στον ελεύθερο χώρο, καθώς ορισμένα περιστατικά μπορούμε να τα πάρουμε απλά ως κολακευτική κίνηση.
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.