">

Και ο Μπόνο στο στόχαστρο για τις αποκαλύψεις των Paradise Papers

Μετά την Apple, τη Nike ή τον οδηγό αγώνων της Φόρμουλα Ένα Λιούις Χάμιλτον, ήρθε η σειρά του Μπόνο, του τραγουδιστή του ροκ συγκροτήματος U2, να γίνει στόχος των αποκαλύψεων των Paradise Papers για πρακτικές φοροαποφυγής σε παγκόσμια κλίμακα.

«Εντελώς αηδιασμένος αν, έστω και ως μειοψηφικός και παθητικός επενδυτής, (...) το όνομα (του) ενεπλάκη σε κάτι έστω και ελάχιστα παράνομο», ο ιρλανδός ρόκερ χαιρέτισε εντούτοις αυτές τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Σύμφωνα με την ICIJ, ο Μπόνο είναι μέτοχος σε μια μαλτέζικη επιχείρηση που έχει επενδύσει σε ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία. Αυτό έγινε μέσω μιας λιθουανικής εταιρείας συμμετοχών που είχε καταφύγει σε παράνομες τεχνικές φοροαποφυγής.

Η Apple, από την πλευρά της, χρησιμοποίησε τον βρετανικό φορολογικό παράδεισο του Τζέρσεϊ για να συνεχίσει να μην πληρώνει φόρους ή να πληρώνει πολύ λίγους, αφού αναγκάστηκε να βάλει τέλος σε παρόμοιες πρακτικές στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τους New York Times, ο όμιλος «συσσώρευσε έτσι κέρδη άνω των 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οφσόρ (...) τα οποία δεν φορολογούνται στις ΗΠΑ και μόλις που φορολογούνται σε άλλες χώρες».

Η Apple δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας κυρίως πως οι φορολογικές διευθετήσεις της είχαν κίνητρο τη βούλησή της να πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των φόρων της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Απολύτως τίποτα το μεμπτό»

Η κατασκευάστρια αθλητικών ειδών Nike δημιούργησε από την πλευρά της εταιρείες οφσόρ στις Βερμούδες και οι θυγατρικές της Nike όφειλαν να καταβάλλουν σ' αυτές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να έχουν τα δικαιώματα στο εμπορικό σήμα.

Με τα σημαντικά ποσά που έπρεπε να καταβάλλουν για τις άδειες, τα κέρδη του ομίλου στον κόσμο μειώνονταν και κατά συνέπεια μειώνονταν και οι φόροι που πλήρωνε η Nike.

Όσο για τον Λιούις Χάμιλτον, τον τετράκις πρωταθλητή κόσμου της F1, χρησιμοποίησε μια εταιρεία βιτρίνα στο νησί Μαν για να μην καταβάλει ΦΠΑ για την αγορά ενός καινούριου ιδιωτικού τζετ αξίας άνω των 18 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν κατέβαλε φόρους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Guardian.

Δεκαοκτώ μήνες μετά τα «Panama Papers», που αφορούσαν φορολογικές απάτες, η ICIJ, η οποία συνασπίζει 96 μέσα ενημέρωσης 67 χωρών, άρχισε την Κυριακή να αποκαλύπτει τη νέα έρευνά της, έπειτα από έναν χρόνο δουλειάς βασισμένης στη διαρροή 13,5 εκατομμυρίων εγγράφων που προέρχονται κυρίως από το διεθνές δικηγορικό γραφείο Appleby, που έχει τη βάση του στις Βερμούδες.

Η ΕΕ χαρακτήρισε σοκαριστικές αυτές τις αποκαλύψεις και ζήτησε να υιοθετηθούν «αποτρεπτικές κυρώσεις».

Τα έγγραφα αυτά θέτουν επίσης υπό αμφισβήτηση τις υπηρεσίες της βασίλισσας της Αγγλίας, τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και βραζιλιάνους και ρώσους υπουργούς.

Όμως πολλές προσωπικότητες που πλήττονται από τις αποκαλύψεις αυτές προέταξαν τη νομιμότητα των επενδύσεων τους.

Έτσι ο Ρος υποστήριξε πως δεν υπάρχει «απολύτως τίποτα το μεμπτό» στο γεγονός ότι κατέχει 31% των μετοχών της Navigator Holdings, μιας εταιρείας ναυτικών μεταφορών, ένας από τους κύριους πελάτες της οποίας είναι η ρωσική επιχείρηση αερίου και πετροχημικών προϊόντων Sibur.

Η Ελισάβετ 2η μεταξύ των στόχων της έρευνας

Όμως μεταξύ των ιδιοκτητών της Sibur περιλαμβάνεται ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ένας οικείος του ρώσου προέδρου, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς και ένας γαμπρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τους New York Times.

Η ICIJ έφερε επίσης στο φως στρατηγικές φοροαποφυγής άλλων πρώτης τάξεως πολιτικών ηγετών. Έτσι η βασίλισσα Ελισάβετ 2η της Αγγλίας διαθέτει, μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ, ιδιοκτησίας της βασίλισσας και πηγής των εισοδημάτων της, περίπου δέκα εκατομμύρια στερλίνες σε κεφάλαια στα νησιά Καϊμάν και στις Βερμούδες, σύμφωνα με το BBC και την Guardian.

«Όλες οι επενδύσεις μας είναι θεμιτές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του Δουκάτου του Λάνκαστερ. Και οι επενδύσεις «με κεφάλαια στο εξωτερικό» δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 0,3% της συνολικής αξίας του Δουκάτου, σύμφωνα με την ίδια.

Στη Βραζιλία, οι υπουργοί Οικονομίας και Γεωργίας Ενρίκε Μεϊρέγες και Μπλέρο Μάγκι αρνήθηκαν με τη σειρά τους οποιαδήποτε παρατυπία μετά τη σύνδεση των ονομάτων τους με εταιρείες οφσόρ σε φορολογικούς παραδείσους.
Loading...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

featuredpost/ΖΩΔΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ

ΣΑΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ

featuredpost/ΔΙΑΦΟΡΑ,LIFESTYLE
Από το Blogger.