Το Φιλί

Στην πινακοθήκη Μπελβεντέρε της Βιέννης, ανάμεσα σε χιλιάδες έργα τέχνης, στεγάζεται ο έρωτας . Είναι ένα άνδρας, ο οποίος φιλά τη σύντροφό του, ενώ και οι δύο είναι στολισμένοι με γεωμετρικά σχήματα, λουλούδια και χρυσό. Η γυναικεία φιγούρα υποτάσσεται στο μεγαλείο των συναισθημάτων του άνδρα, ενώ αυτός της μεταδίδει την αγάπη του μέσω των χειλιών του. Ο έρωτας είναι το "Φιλί", ο διασημότερος πίνακας του Γκουστάβ Κλιμτ, ενός από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Αρ Νουβό. Το "Φιλί" ήταν πάντα τόσο για εμένα, όσο και για πολλούς άλλος η πιο αγνή, ανόθευτη αναπαράσταση του έρωτα, η ύλη της αγάπης. Ωστόσο εχθές τα πράγματα άλλαξαν.
Κάπου στου Ψυρρή, σε ένα τραπέζι πολύ κοντά με το δικό μου, ήταν δύο ζευγάρια γυναικών. Και τα τέσσερα τα πρόσωπα φαίνονταν κομψά και όμορφα. Μια απλή γλυκιά εικόνα θα έλεγε κανείς με μια πρώτη ματιά. Ωστόσο πολύ σύντομα τα πράγματα άλλαξαν. Η μια κοπέλα του ενός από τα δυο ζευγάρια, ακούμπησε απαλά τα μάγουλα της άλλης. Την κοίταξε στα μάτια χαμηλώνοντας το κεφάλι της και ακούμπησε τα χείλη της στα δικά της. Ήταν το Φιλί. Κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και χαμογέλασαν η μια στην άλλη. Ήταν η πιο αγνή έκφραση του πιο αγνού συναισθήματος. Τα πρόσωπά τους έλαμπαν και η γαλήνη τους δεν κρυβόταν.

Για πρώτη φορά είδα από κοντά κάτι πολύ σπουδαιότερο -και φαίνεται βλάσφημο, αλλά είναι αλήθεια- από το μεγαλύτερο έργο του Κλιμτ. Η υποταγή ήταν αμοιβαία και ήταν ξεκάθαρο πως και οι δυο κοπέλες είχαν παραδοθεί στη μοίρα τους. Είναι ερωτευμένες και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι αυτό.
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.