Πέντε από τις πιο μυστηριώδεις Αδελφότητες

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στα διάφορα Τάγματα και τις Αδελφότητες του δυτικού εσωτερισμού. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε ορισμένες από αυτές όπως πραγματικά είναι και το γιατί τις θεωρούμε μυστηριώδεις. Αξίζει να σημειώσουμε πως όποιος ασχολείται ουσιαστικά και σοβαρά με τον εσωτερισμό πρέπει να τις έχει υπόψιν του και να τις μελετήσει. Στο παρόν άρθρο, η περιγραφή και η αναφορά μας θα είναι στοχευμένη στην ουσία της κάθε Αδελφότητας.
Ελευθεροτεκτονισμός: Ο Ελευεροτεκτονισμός ή Τεκτονισμός (ή Μασονία, από το «Freemasonry», που είναι αγγλική απόδοση της ονομασίας του Τάγματος) αποτελεί μία Αδελφότητα που φέτος κλείνει τρία χρόνια επίσημης ύπαρξης (1717-2017), παρόλο που υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την αρχαιότητά της. Αποτελεί ένα σταυροδρόμι κατά πολλούς μεταξύ των διάφορων συστημάτων εσωτερισμού (τον μυστικισμό, τον ερμητισμό, την αλχημεία κτλ), χωρίς όμως να αποτελεί κανένα από αυτά με τρόπο απόλυτο. Οι ίδιοι αναγνωρίζουν το Τάγμα τους ως τον χώρο για την «ελεύθερη αναζήτηση της Αλήθειας», μέσω της μεθόδου των «αλληγοριών και των συμβόλων».
Ροδοσταυρισμός: Με μυθικό ιδρυτή του τον Χριστιανό Ροδόσταυρο, το Τάγμα ιδρύεται κατά την παράδοση το 1316. Και πάλι βέβαια η χρονολογία κατά άλλους ανάγεται ακόμα παλαιότερα και κατά άλλους σε πιο κοντινό μας παρελθόν . Το Τάγμα φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα με τις αλχημικές διδασκαλίες, σε ένα κυρίως πνευματικό επίπεδο, στοχεύοντας στην ανάδειξη της ανώτερης Ψυχής του ανθρώπου, η οποία έχει συγγένεια με τον Θεό. Κατά κάποιες μαρτυρίες το Τάγμα θα διαλυθεί σταδιακά με την ανάδυση του Ελευθεροτεκτονισμό, μέσα στον οποίον εντοπίζουμε πολλά ροδοσταυρικά στοιχεία .
Ιλλουμινάτι: Το Τάγμα του Ιλλουμινάτι (στα ελληνικά «Τάγμα των Πεφωτισμένων») αποτελεί ένα σύστημα εσωτερισμού το οποίο ιδρύθηκε από τον Άνταμ Βάισχαουπτ, στην Βαυαρία, το 1776 και, αντίθετα με αυτό που γενικώς θεωρείται, καταργήθηκε το 1783. ο Βάισχαουπτ ήταν τέκτονας, ο οποίος βρήκε αναγκαιότητα στην δημιουργία ενός νέου Τάγματος, θεωρώντας όπως φαίνεται πως εκείνη την περίοδο υπήρχε αρκετός συντηρητισμός μέσα στον Ελευθεροτεκτονισμό, για να μπορέσει πραγματικά να προσεγγιστεί ελευθέρως η Αλήθεια .
Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής: Χωρίς να έχει καμία σχέση με τον γνωστό πολιτικό φορέα, αυτό το Τάγμα (γνωστό στα αγγλικά ως Hermetic Order of the Golden Dawn) ιδρύεται το 1887, από τους Δρ. Γουίλιαμ Ρόμπερτ Γούντμαν, τον Δρ. Γουίλιαμ Γουίν Γουέστσκοτ και τον Σάμουελ Λίντελ Μακγκρέγκορ Μάθερς, που ήταν τέκτονες. Σε αντίθεση με τα παραπάνω Τάγματα, η συγκεκριμένη Αδελφότητα ασκείται στην τελετουργική μαγεία . Εξετάζει βέβαια μέσα στους βαθμούς της και άλλα αντικείμενα, όπως η αστρολογία, η ερμητική-και όχι ιουδαϊκή-καμπάλα κτλ.
Ordo Templi Orientis: Το γνωστότερο ως «ΟΤΟ», (στα ελληνικά μπορούμε να το μεταφράσουμε ως «Τάγμα του Ναού της Ανατολής»), είναι ένα Τάγμα που ιδρύεται μεταξύ 1895 και 1906. Ο γνωστός Άλιστερ Κρόουλι μυείται σε αυτό το 1910, παίζοντας έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ΟΤΟ. Βασιζόμενο στη διδασκαλία του Θελήματος, το ΟΤΟ παρουσιάζει ένα σύστημα το οποίο διδάσκει στον άνθρωπο να ενεργεία κατά τη θέλησή του («Πράξε όπως η Θέλησή σου να είναι ο Νόμος» και «H Αγάπη είναι ο νόμος, Αγάπη υπό θέληση»). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν της θεληματικής διδασκαλίας, το ΟΤΟ θα δημιουργήσει και θα παρουσιάσει μέσα από τις μυήσεις του μία σύγχρονη μορφή άσκησης της μαγείας, επηρεασμένη όπως φαίνεται και από άλλα συστήματα εσωτερισμού.
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.