Νέα μέτρα κατά του Ιράν θα ανακοινώσει ο Τραμπ

Τη λήψη νέων μέτρων σε βάρος του Ιράν, λόγω των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, της υποστήριξης στην τρομοκρατία και των κυβερνοεπιθέσεων, για τα οποία κατηγορεί τη χώρα η Ουάσιγκτον, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πρόεδρος δεν κοιτάζει μόνο ένα πράγμα. Εξετάζει όλες τις διαστάσεις της κακής συμπεριφοράς του Ιράν» δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Χάκαμπι Σάντερς. «Όχι απλά την (εφαρμογή της) πυρηνικής συμφωνίας, αλλά τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, την αποσταθεροποίηση της περιοχής, το γεγονός ότι είναι το κράτος υπ' αριθμόν ένα υποστηρικτής της τρομοκρατίας, τις κυβερνοεπιθέσεις, το παράνομο πυρηνικό του πρόγραμμα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει «ευρεία στρατηγική που θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα, όχι μόνο ένα» και θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, δεν έγινε σαφές για ποιο «παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα» μιλούσε η Χάκαμπι Σάντερς. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) διαβεβαιώνει ότι το Ιράν συμμορφώνεται προς τους όρους της συμφωνίας που είχε συνάψει το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΕ).

Η κυβέρνηση του Τραμπ μέχρι τώρα επίσης αναγνωρίζει πως η Τεχεράνη δεν παραβαίνει το λεγόμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), όμως καταγγέλλει πως το Ιράν παραβιάζει «το πνεύμα» της συμφωνίας.

Εκπρόσωπος της διπλωματίας του Ιράν τόνισε την Παρασκευή ότι το ιρανικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων έχει αποκλειστικά αμυντικούς σκοπούς και ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί τον τερματισμό του, διαψεύδοντας δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη θα εξέταζε το ενδεχόμενο το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα να τεθεί υπό συζήτηση με τις μεγάλες δυνάμεις.
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.