Διαζύγιο: Γιατί πονάμε όταν χωρίζουμε;

Μπορεί η ερώτηση να φαίνεται πως έχει αυτονόητη απάντηση, αλλά δεν είναι αλήθεια αυτό. Γιατί πονάμε όταν χωρίζουμε, όταν παίρνουμε διαζύγιο, αφού μάλλον είναι και δική μας απόφαση, μάλλον είμαστε κι εμείς σύμφωνοι να λύσουμε την σχέση; Το να αναγνωρίσουμε την αιτία του πόνου είναι το πρώτο βήμα για την γιατρειά, ακριβώς όπως και σε μια νόσο: πρώτα διάγνωση, μετά θεραπεία!
Για να κατανοήσουμε τον συναισθηματικό πόνο που βιώνει κάποιος κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου, είναι χρήσιμο να καταλάβουμε τους δύο τύπων συναισθηματικού πόνου, σύμφωνα με ορισμένους ψυχολόγους. Υπάρχει "καθαρός πόνος" και "βρώμικος πόνος".

Καθαρός πόνος, είναι ο πόνος που έρχεται με τη ζωή που ζει κάποιος γενικά. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, που έχει σοβαρή ασθένεια, είναι ένας καθαρός, ανόθευτος πόνος για παράδειγμα. Όλοι, σε κάποια στιγμή έχουμε εμπειρία αυτού του είδους του πόνου.

Ο βρώμικος πόνος είναι ένας παθολογικός πόνος και προέρχεται από αυτό που λέμε στον εαυτό μας για τις καταστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε. Για παράδειγμα, η αρνητική σκέψη για τον εαυτό μας ή οι σκληρές κρίσεις από τους άλλους και η αρνητική άποψη του κόσμου και των εμπειριών θα μας οδηγήσουν στο να βιώσουμε τον " βρώμικο " πόνο.

Τόσο ο καθαρός όσο και ο βρώμικος πόνος εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου. Αυτό είναι ένας λόγος για τον οποίο ο πόνος του διαζυγίου είναι δύσκολο να περάσει. Είναι σύνηθες κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου να αισθανθεί κάποιος ταυτόχρονα τον πόνο της απώλειας και τον πόνο της παθολογικής σκέψης για την απώλεια αυτή. Με άλλα λόγια, βιώνουμε τόσο τον απαραίτητο πόνο όσο και τον περιττό πόνο κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου.

Ανεξάρτητα από το αν είναι κάποιος ο ίδιος  που ήθελε ένα διαζύγιο ή εκείνος που έμεινε πίσω, υπάρχει συναισθηματικός πόνος και θεραπεία που αναμένεται. Ίσως αν κοιτάξουμε από πού προέρχονται τα συναισθήματα της θλίψης και των αρνητικών δονήσεων, θα είναι ευκολότερο να καταλάβουμε γιατί η διαδικασία θεραπείας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι αναμενόταν για κάποιους που χωρίζουν.

Από πού έρχεται ο πόνος του διαζυγίου;

1. Έχετε χάσει κάποιον που αγαπάτε κάποτε ή ακόμα αγαπάτε. Υπάρχει μια διαδικασία θλίψης που μοιάζει με αυτήν που θα μπορούσε κάποιος να βιώσει εάν έχανε έναν αγαπημένο μέχρι θανάτου. Δεν είναι ασυνήθιστο να κατηγορείτε τον εαυτό σας για το τέλος του γάμου ή, να κατηγορήσετε τον πρώην σύζυγό σας.

Για όσους δεν θέλουν ένα διαζύγιο, θα υπάρξουν περίοδοι οργής προς όλα και όλους. Μπορείτε να αποσυρθείτε από τους φίλους σας και να υποστηρίξετε και να απομονώσετε τον εαυτό σας σε μια προσπάθεια αυτοπροστασίας. Ο/η πρώην σας είναι κάποιος με τον οποίο ήσασταν κάποτε συνδεδεμένος στενά. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να προσαρμοστείτε σε αυτή την απώλεια.

2. Έχετε χάσει όνειρα για το μέλλον . Σε ένα γάμο, ζούμε στο παρόν και στο μέλλον. Υπάρχουν συνεχείς σκέψεις για το πού θα είμαστε, ως ζευγάρι σε 5, 10 ή 20 χρόνια στο μέλλον.

Με το διαζύγιο, κάθε μέλλον που είχατε προγραμματίσει έχει φύγει. Πρέπει να ξεκινήσετε από το μηδέν και να μάθετε να χτίζετε ένα μέλλον καινούριο μετά από ένα διαζύγιο.

Είναι εύκολο για τα πρόσφατα διαζευγμένα άτομα να παραμείνουν κολλημένα στο παρόν ή το παρελθόν, αναμοχλεύοντας το τι πήγε στραβά και πώς αισθάνονται, "τώρα" αντί να κοιτάξουν προς τα εμπρός. Είναι περίεργο το ότι κάποιοι δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τον πόνο της ανάγκης να αφήσουν το μέλλον και να ξαναρχίσουν;

3. Έχετε χάσει μια άθικτη οικογένεια . Αν έχουμε παιδιά, όλοι εργαζόμαστε σκληρά για να έχουμε την "τέλεια" οικογένεια. Πολύς χρόνος και συναισθηματική ενέργεια πηγαίνει στη διατήρηση μιας μεγάλης άθικτης οικογένειας. Πολύς συναισθηματικός πόνος πηγαίνει στην ιδέα ότι δεν είχαμε μια "τέλεια" οικογένεια.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη όχι μόνο τον δικό μας πόνο και τους φόβους, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στο να κάνουμε αυτό που είναι προς το καλύτερο συμφέρον των παιδιών μας που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη απώλεια όλων.

4. Νιώθετε σαν να έχετε αποτύχει. Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε με συνεχή άρνηση και είμαστε σε θέση να αναλάβουμε την ευθύνη για το ρόλο που παίξαμε στην κατάρρευση του γάμου μας. Η αποδοχή στον εαυτό μας ότι κάναμε λάθη μπορεί να μας αφήσει να αισθανόμαστε ευάλωτοι και γεμάτοι ενοχές. Αυτές πρέπει οπωσδήποτε να φύγουν, είναι ανώφελες.
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.