Το φανταστικό και το υπαρκτό

Είναι πολύ σημαντικό να καθορίσουμε ορισμένα όρια, τα οποία μπορούν πολύ να βοηθήσουν και την θεωρητική μελέτη, αλλά και στην πρακτική άσκηση των Τεχνών, που αναφέρονται στον εσωτερισμό και τον αποκρυφισμό. Υπάρχει μία τάση να δίνεται σε αυτά τα συστήματα γνώσης μία υπερβολική και αφαιρετική διάσταση, με αποτέλεσμα να κάνουμε ένα επικίνδυνο πέρασμα από το υπαρκτό, στο ψεύτικο και το φανταστικό. Αυτά λοιπόν προσπαθούμε να τα ξεκαθαρίσουμε.
Ο κόσμος είναι μόνο αυτό που βλέπουμε; Το ερώτημα είναι φιλοσοφικό. Ας απαντήσουμε με την γνώση της σύγχρονης επιστήμης πως ο κόσμος δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε. Τι δεν βλέπουμε; την μαγνητική ενέργεια . Και πώς τότε την γνωρίζουμε; Μέσω του αποτελέσματός της, δηλαδή μέσω του μαγνητισμού. Δεν βλέπω την ενέργεια, αλλά βλέπω πως το σίδερο αν βρεθεί κοντά σε έναν μαγνήτη θα έλκεται από αυτόν. Έτσι, η μαγνητική ενέργεια επηρεάζει την ζωή μας. Μπορεί όμως να μας επηρεάσει αν δεν είχε ένα αποτέλεσμα; Αν η μαγνητική ενέργεια δεν μπορούσε να μαγνητίσει δεν θα μας απασχολούσε, διότι δεν α μας επηρέαζε.

Στον κόσμο των αισθήσεων μας ενδιαφέρει αυτό το οποίο μας επηρεάζει. Αυτό που βλέπουμε και αυτό που μπορούμε να προσεγγίσουμε. Ό,τι δεν βλέπουμε και δεν μας επηρεάζει δεν μπορούμε να το υποθέτουμε, διότι οι πιθανότητες λάθους είναι υπερβολικά μεγάλες. Έτσι, αν καθίσουμε να μιλήσουμε για ό,τι δεν γνωρίζουμε εύκολα θα αρχίσουμε να μιλάμε φανταστικά, γα πράγματα ανύπαρκτα.

Οι μέθοδοι του εσωτερισμού και του αποκρυφισμοί είναι στον ορθό δρόμο όταν δεν πέφτουν σε τέτοιες παγίδες. Οι ορθοί λοιπόν δρόμοι της εσωτερικής αναζήτησης δεν βασίζονται σε αρχαίες μυθολογίες. Όμως, στις αρχαίες μυθολογίες συναντάμε ιδέες οι οποίες σήμερα επαναδιατυπώνονται από την σύγχρονη επιστήμη . Μιλάμε για Θεό στον εσωτερισμό και τώρα μιλάμε για ένα σύμπαν που είναι ένας ενιαίος και αδιαίρετος ωκεανός ενέργειας.

Ο εσωτερισμός δεν είναι η ρομαντική απεικόνιση της πραγματικότητας. Είναι ένας ακόμα τρόπος να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα. Πότε είναι σωστός; Όταν η μέθοδός του είναι ο Ορθός Λόγος. Δεν μιλάμε λοιπόν για δογματισμό, αλλά δεν μιλάμε και για φαντασιοπληξία. Μιλάμε για σοβαρότητα, διότι αν το μονοπάτι στοχεύει στο ψέμα, τότε στο ψέμα θα οδηγηθούμε.

Ας θυμηθούμε την φράση του Λάο Τσε, στο βιβλίο του Ταό Τε Τσινγκ, για να δούμε τι λέει για το Ταό, δηλαδή για την συμπαντική ενέργεια:

«Όποιος μιλά γι’ αυτό δεν ξέρει

Κι όποιος ξέρει δε μιλάει»

Τα μεγαλύτερα μυστικά απαιτούν και μεγαλύτερο κόπο για να αποδειχθούν. Όταν πραγματικά ξέρουμε, θα γνωρίζουμε. Ο εσωτερισμός δεν αντικρούει την επιστήμη. Ο εσωτερισμός αποτελεί και αυτός μία επιστημονική προσέγγιση, σε ένα άλλο όμως επίπεδο. Δεν θέλει το ψεύτικό. Αξιοποιεί τα εργαλεία του για την αναζήτηση της Αλήθειας. Αλλά δεν βασίζεται σε θεωρίες και φιλοσοφικά συστήματα τα οποία οδηγούν στην συστηματικοποίηση του φανταστικού και του ψεύδους. Αυτό βέβαια πολλοί επιστήμονες δεν θα το δεχθούν.

Ας μην το δεχθούν λοιπόν. Όσοι όμως ασκούν τον εσωτερισμό σωστά, είδαν και γνώρισαν. Όμως, είπαμε: αν ξέρεις δεν μιλάς κι αν μιλάς δεν ξέρεις.
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.