Μετά την Banco de Sabadell και η Caixabank φεύγει από την Καταλονία

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, της Caixabank, αποφάσισε να μεταφέρει την εταιρική της έδρα από την Καταλονία στην Βαλένθια!

Σε ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η τράπεζα έλαβε την απόφαση «δεδομένης της υπάρχουσας πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στην Καταλονία».

Πρόκειται για την δεύτερη τράπεζα της Καταλονίας που μεταφέρει την έδρα της εκτός Καταλονίας, μετά την Banco de Sabadell, που ανακοίνωσε χθες την μεταφορά της έδρας της στο Αλικάντε.

Η πολιτική κρίση και το μπραντ ντε φερ Μαδρίτης - Βαρκελώνης οδήγησε και την ισπανική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου Gas Natural - με 23 εκατομμύρια πελάτες σε περισσότερες από 30 χώρες, ιδίως στην Λατινική Αμερική - να αποφασίσει σήμερα την μεταφορά της έδρας της από την Βαρκελόνη στην Μαδρίτη εξαιτίας της «νομικής αβεβαιότητας» που προκλήθηκε από τα «κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Καταλονία», όπως ανέφερε η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την πεποίθησή του πως μια ανεξάρτητη Καταλονία θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η αποχώρησή της από το μπλοκ δεν βγάζει κανένα νόημα, εξέφερασε σε συνέντευξή του στο Euractiv ο υπεύθυνος στον τομέα διεθνών σχέσεων του καταλανικού κοινοβουλίου, Χουάν Μαρία Πικέ.

«Η Καταλονία μπορεί να αποβληθεί από την ΕΕ μόνο στην περίπτωση που η Ισπανία την αναγνωρίσει ως ένα ανεξάρτητο κράτος. Αλλά αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Καταλονίας και Ισπανίας, επειδή η αναγνώριση προκύπτει από μια συμφωνία. Αλλά αν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία για αναγνώριση, ποιο είναι το νόημα αποβολής της Καταλονίας από την ΕΕ; Δεν είναι προς όφελος κανενός», τόνισε ο Πικέ.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η αποβολή της Καταλονίας από την Ένωση θα είναι ενάντια στα συμφέροντα της Ισπανίας, «καθώς το 55% όλων εξαγωγών της Ισπανίας, περνά μέσα από την Καταλονία».

«Ποιό είναι το νόημα της αποβολής από το μπλοκ 7.5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων από μια χώρα που είναι καθαρός χρηματοδότης του κοινοτικού προϋπολογισµού; Να αποβληθεί μια χώρα όπου βρίσκεται η Βαρκελόνη, η πλέον δυναμική και ελκυστική πόλη στην νότια Ευρώπη; Το μόνο νόημα αυτής της κίνησης θα είναι η εκδίκηση. Αλλά η εκδίκηση δεν υπηρετεί το κοινό συμφέρον. Οπότε αυτή η αποβολή της (ανεξάρτητης Καταλονίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση) δεν πρόκειται να συμβεί», συμπλήρωσε ο Πικέ

Την Πέμπτη, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Καταλονία, εάν κηρύξει την ανεξαρτησία της και αποσχιστεί από την Ισπανία, «δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τονίσει ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα πρέπει να αιτηθεί για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ισχύει για κάθε καινούριο κράτος.
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.