Το στάδιο των ενοχών μετά από έναν χωρισμό

Έπειτα από έναν χωρισμό, είναι πολύ εύκολο το να γεμίζουμε με ενοχές. Το τέλος μίας σχέσης, το οποίο περιγράφεται από εμάς συχνότατα ως το τέλος ενός ζωντανού οργανισμού. Σε αυτό το τέλος λοιπόν αρχικά έχουμε ως πρώτη αντίδραση τον θυμό και την οργή, καθώς έχουμε κατά νου την άσχημη κατάληξη ενός καυγά ή δυσάρεστης κατάστασης. Κατά την συνειδητοποίηση του χωρισμού ξεκινά η λύπη, η στεναχώρια και τελικά για συγκεκριμένους λόγους έρχεται η ενοχή.
Η ενοχή είναι το τελευταίο στην πραγματικότητα συναίσθημα το οποίο μεσολαβεί μεταξύ του χωρισμού και της ανανέωσής μας, κατά την οποία ξεπερνάμε τον χωρισμό. Εφόσον έχουμε ξεπεράσει το ότι στεναχωρηθήκαμε για τον χωρισμό, αρχίζουμε και σκεφτόμαστε το γιατί η σχέση δεν λειτούργησε. Κάποιες ευθύνες θα τις αποδώσουμε στον πρώην σύντροφο. Όμως σε κάποια φάση είναι πιθανότατο να αποδώσουμε-αδίκως, φυσικά-το 100% των ευθυνών σε εμάς. Εδώ βρίσκονται οι ενοχές.

Η ενοχή είναι το βασικότερο συναίσθημα που πρέπει να αντιπαλέψουμε. Είναι εκείνο το οποίο μας οδηγεί στην αυτοκαταστροφικότητα. Στην πραγματικότητα, τιμωρούμε τον εαυτό μας για τον χωρισμό. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει κάτι ενδιαφέρον και περίεργο. Θέλουμε η σχέση μας να αναγεννηθεί, όμως δεν επικοινωνούμε πλέον με τον πρώην σύντροφό μας. εφόσον λοιπόν δεν βρίσκεται κοντά μας, είμαστε στην πραγματικότητα πρόθυμοι να αναλάβουμε την ευθύνη, έτσι ώστε να αναγεννηθεί η σχέση. Αυτό αποτελεί μία ψευδαίσθηση. Είναι μία πρακτική εντελώς θεωρητική, εφόσον αν συζητήσουμε με τον πρώην σύντροφο, για να αναλύσουμε το επίπεδο των ευθυνών, θα δούμε πως θα συνεχίσουμε να αποδίδουμε και σε εκείνος ευθύνες. Η συζήτηση θα τερματιστεί με τον ίδιο τρόπο, όπως και την τελευταία φορά και εμείς θα χρειαστεί να ξανακάνουμε όλα αυτά τα βήματα συναισθημάτων-οργή, θλίψη-σε μία μικρογραφία, με τελικό αποτέλεσμα να ξαναπέσουμε στο στάδιο των ενοχών. Αυτό λοιπόν δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο από τον οποίον δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε, αν δεν δείξουμε ιδιαίτερο σθένος. Βέβαια, η κάθε περίπτωση έχει και διαφορετικά χαρακτηριστικά, όμως εδώ περιγράφουμε το γενικότερο πλαίσιο.
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.