Παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητα

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αποδεδειγμένα βοηθούν ή παρεμποδίζουν το ρυθμό με τον οποίο χτυπά το βιολογικό σας ρολόι. Λόγω των αυξανόμενων επαγγελματικών υποχρεώσεων και την μεταβολή των κοινωνικών συμπεριφορών όλο και περισσότερες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την ανάγκη να αναβάλλουν την μητρότητα.
Όσες καθυστερούν να γίνουν μητέρες πιστεύουν ότι αυτή η καθυστέρηση σημαίνει περισσότερη οικονομική ανεξαρτησία, περισσότερες πιθανότητες ευτυχίας στο γάμο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Μάλιστα υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που γεννούν στα 34 ζουν περισσότερο, έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας και κάνουν παιδιά που έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Η ηλικία που μπήκε η μητέρα σας στην εμμηνόπαυση

Αν ήταν πολύ νέα ή πολύ μεγάλη όταν μπήκε στην εμμηνόπαυση, το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε σας, καθώς οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ένας γενετικός κρίκος.

Ένα σ@ξ@αλικά μεταδιδόμενο νόσημα

Αν τα χλαμύδια δε θεραπευτούν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, που μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες ωαγωγούς, σάλπιγγες και προβλήματα σύλληψης.

Το 12% των γυναικών χάνουν τη γονιμότητά τους μετά την πρώτη μόλυνση από χλαμύδια, ενώ μια δεύτερη μόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας κατά 40%. Η θεραπεία είναι μια απλή αγωγή αντιβιοτικών.

Η ομαλότητα της περιόδου

Αν η περίοδός σας είναι ομαλή, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να παράγετε τις σωστές ορμόνες στις σωστές ποσότητες για να μείνετε έγκυος. Αν η περίοδός σας δεν είναι ομαλή –ή αν έχετε σταματήσει να έχετε εμμηνόρροια- ίσως έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που εμποδίζει την ομαλή ωορρηξία.

Αν είστε υπέρβαρες ή λιποβαρείς

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κάτω του 19 ή άνω του 25 ενδέχεται να βλάπτει τη γονιμότητα. Οι λιποβαρείς γυναίκες συχνά δεν έχουν περίοδο ενώ οι υπέρβαρες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα ωορρηξίας ή εμμηνόρροιας.

Πώς θα ενισχύσετε τη γονιμότητά σας

Ύστερα από χρόνια χρήσης αντισυλληπτικών, πολλές γυναίκες αναρωτιούνται σχετικά με την ικανότητά τους να συλλάβουν. Δεν χρειάζεται: η έρευνα δείχνει ότι μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Ξεχάστε τα «κακά» λιπαρά

Οι γυναίκες που καταναλώνουν χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών τρανς και σακχάρων και περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες είναι πιο γόνιμες, λένε ερευνητές του Χάρβαρντ. Σε μία μελέτη, η πρόσληψη μόλις 2% των συνολικών θερμίδων από λιπαρά τρανς διπλασίασε τον κίνδυνο προβλημάτων υπογονιμότητας που σχετίζονται με την ωορρηξία.
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.