katrougkalos-daneistes

Επιστολή θα αποστείλει το υπουργείο Εργασίας στους συνταξιούχους ώστε να τους ενημερώσει για τις μειώσεις στις συντάξεις των επόμενων μηνών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως λέει ο υπουργός, στην επιστολή οι συνταξιούχοι θα διαβάσουν «περί τίνος πρόκειται» όσον αφορά στο...
ψαλίδι στις αποδοχές τους και αφετέρου «θα τους καθησυχάζουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις γιατί δεν προβλέπονται άλλες μειώσεις».

«Όσοι λίγοι, πολύ λίγοι συνταξιούχοι είχαν πράγματι μεγάλες περικοπές θα βρισκόμασταν στην κατάσταση να δουν πολύ λίγα χρήματα στους λογαριασμούς τους τον Οκτώβριο, ακριβώς αυτή η αναπροσαρμογή από το νόμο προβλέπεται ότι έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούνιο. Λόγω όμως της αδυναμίας των υπηρεσιών ο συνυπολογισμός γίνεται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και για ήδη από τον Αύγουστο. Θέλουμε να αποφύγουμε προφανώς το να έχουν ακόμη μια τέτοια πρόσθετη δυσκολία οι συνταξιούχοι και γι’ αυτό το λόγο στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που εισάγεται στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε επεκτείνει και στις συντάξεις τις κοινωνικοασφαλιστικές, επικουρικές και κύριες μια ρύθμιση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τις συντάξεις του Δημοσίου, η οποία λέει ότι δεν θα υπάρχει καμιά αναζήτηση αναδρομικών που δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 10% της καταβαλλομένης σύνταξης. Για παράδειγμα, όσοι έχουν επικουρική 130 ευρώ δεν θα έχουν παρακράτηση αναδρομικών πάνω από 13 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν και επικουρικές συντάξεις με μειώσεις έως και 40% υποστηρίζοντας ότι ο αριθμος αυτός είναι «κάτω από το 5% του συνόλου των συνταξιούχων.

«Η αλήθεια είναι αυτή που λέγαμε και αποτυπώνεται και στον νόμο. Ότι εγγυηθήκαμε ότι δεν θα έχουμε καμιά μείωση στις κύριες συντάξεις και το τηρήσαμε. Ότι καμιά μείωση δεν θα γίνει και στις επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι κάτω από τα 1.300 ευρώ. Όταν είναι πάνω από τα 1.300 ευρώ, πράγμα που αφορά μονό το 20% των συνταξιούχων που παίρνουν επικουρική, τότε και πάλι δεν κάνουμε οριζόντια μείωση. Τι κάνουμε; Εφαρμόζουμε το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, που εισάγει μια ισορροπία μεταξύ των εισφορών που είχαν δώσει κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους ζωής οι εργαζόμενοι και της παροχής, και πάλι εγγυόμαστε ότι αυτή η αναπροσαρμογή δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμιά περίπτωση σε σύνταξη κάτω από τα 1.300 ευρώ, μιλάμε πάντοτε μικτά. Με αυτό τον τρόπο, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε ένα ποσοστό εκ των προτέρων δεδομένης της οριζόντιας μείωσης, άλλες συντάξεις- οι πολύ περισσότερες- έχουν μια μικρή μείωση, υπάρχουν και συντάξεις και πρέπει να το παραδεχτούμε, αλλά είναι πολύ λίγες, πάρα πολύ λίγες, που μπορεί να είναι μεγάλες, να φθάνουν δηλαδή και στο 40%» υπογραμμίζει ο κ. Κατρούγκαλος.

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ήταν έκτος συστήματος, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους. Αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι και θα βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε». Ωστόσο, σημείωσε ότι η ρύθμιση αυτή είναι και θέμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Αναλυτικά είπε σχετικά με αυτό το θέμα: Στο παρελθόν ένα μεγάλο ποσοστό των ελευθεροεπαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων τέθηκαν εκτός ασφαλιστικού συστήματος γιατί δεν μπορούσαν να πληρώνουν τις εισφορές τους και γιατί οι εισφορές τους δεν υπολογίζονταν βάσει του πραγματικού εισοδήματος, δηλαδή τι έβαζαν στην τσέπη τους. Αλλά επί ενός εικονικού εισοδήματος με βάση το πόσα χρόνια έχουν στο επάγγελμα, εμείς το αλλάξαμε αυτό. Δεν είναι λογικό να πληρώνει κάποιος για χρήματα που δεν παίρνει. Με αυτό τον τρόπο μειώσαμε την ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση γι’ αυτούς που ήταν πρώην ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ από τα 250 ευρώ στα 150 ευρώ το μήνα. Λέμε λοιπόν το πολύ απλό να αυξηθεί η εισφοροδοτική βάση, ακόμη και αυτοί που ήταν έκτος συστήματος, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους, αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι. Και να βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα διαπραγματευτούμε με τους θεσμούς. Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής ξεκινάει ήδη από την ερχόμενη Τετάρτη» σημείωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας που θα χαθούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς επανέλαβε το σχέδιο της κυβέρνησης να επιδοτήσει αφενός θέσεις εργασίας και αφετέρου τη δημιουργία ιστοσελίδων.:

«Από παλιά υπήρχε μια σκέψη αντί να παίρνει ο άνεργος το επίδομα ανεργίας, να μπορεί να παίρνει μια ισόποση επιταγή και να επιδοτεί μια θέση εργασίας για τον ίδιο. Να μην είναι άνεργος πια, να δουλεύει και ο εργαζόμενος να δίνει το κίνητρο στον υποψήφιο εργοδότη του ότι θα επιδοτεί εν μέρει τη θέση εργασίας. Αυτό δεν μπορούμε να το γενικεύσουμε, γιατί δεν θα θέλαμε, για παράδειγμα, ένας βιομήχανος ή μια μεγάλη επιχείρηση αντί να κάνει νέες πραγματικές προσλήψεις συνεχώς να ανακυκλώνει άνεργους, αλλά σε τομείς που θέλουμε να ευνοήσουμε την απασχόληση, στο χώρο ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή εκεί που υπάρχει μια μεγάλη κρίση, για παράδειγμα στο χώρο των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε αυτό το μέτρο, ένα ανάλογο πρόγραμμα σε όσους δουλεύουν στις τηλεοράσεις. Όποιος δεν θα έχει δουλειά, ή είναι ήδη άνεργος – γιατί ξέρετε τα κανάλια απέλυσαν από το 25% μέχρι το 50% του προσωπικού που είχαν πριν από την κρίση -, ή όσοι δεν θα έχουν θέση εργασίας στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και των οποίων οι εργοδότες δεν θα αποφασίσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα με άλλους τρόπους μπορούν να συνεχίσουν μέσω της συνδρομητικής τηλεόρασης ή μέσω Ιντερνέτ –, μπορεί πράγματι όμως ο επιχειρηματίας να αποφασίσει ότι θα σταματήσει την επιχείρηση. Σε αυτούς τους νέους άνεργους δίνουμε τη δυνατότητα, αντί να πάρουν το επίδομα ανεργίας να πάρουν την επιταγή που αντιστοιχεί στο ποσό του επιδόματος, θα πάνε σε ένα από τα κανάλια που έχουν νομική άδεια και να επιδοτήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι υπολείπεται μέχρι του ποσού που ορίζει η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Γιατί θέλουμε να τονώσουμε και τις συλλογικές συμβάσεις. Υπάρχουν κανάλια που απασχολούν κόσμο με τον ελάχιστο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, με 600 ευρώ. Εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα διπλό μήνυμα. Πρώτον ότι κανένας δημοσιογράφος, κανένας εργαζόμενος στα ΜΜΕ να μην μείνει άνεργος από την εξέλιξη της διαδικασίας της δανειοδότησης και δεύτερον τον πήχη της κανονικότητας να τον ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις» ήταν αναλυτικά η απάντηση του υπουργού...
Loading...
featuredpost/ΖΩΔΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ
featuredpost/ΔΙΑΦΟΡΑ,LIFESTYLE
Από το Blogger.