Ο σεβασμός ξεκινάει πρώτα από τον εαυτό μας.

Καλές οι συζητήσεις μας με τους άλλους, καλή και η ανταλλαγή των απόψεων, μα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φτάσουν τις συζητήσεις που κάνουμε με τον εαυτό μας.
Αυτές τις συζητήσεις στις οποίες ανακαλύπτουμε το ποιοι τελικά είμαστε και το τι θέλουμε από την ζωή μας.
Αυτές στις οποίες κατανοούμε τις αδυναμίες και τα μειονεκτήματα μας και προσπαθούμε να τις βελτιώσουμε όσο το δυνατόν γίνεται.

Μαθαίνοντας ποιες είναι οι αρχές και οι ηθικές μας συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με καταστάσεις λιγότερο από αυτές. Οι ενδόμυχες σκέψεις του μυαλού μας καθορίζουν τον χαρακτήρα μας, καθορίζουν αυτό που είμαστε, γι’ αυτό καλό είναι να βυθιζόμαστε στον πάτο της ψυχής και της λογικής μας που και που, για να δούμε τι ακριβώς κρύβεται από κάτω.

Είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τους γύρω μας, διότι καλώς ή κακώς αλληλοεπηρεαζόμαστε. Γι’ αυτό θα πρέπει να μάθουμε τι θα πει δεκτικότητα και, παράλληλα, σεβασμός. Θα πρέπει να καταφέρουμε να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι και να μην τον αλλάζουμε ποτέ και για κανέναν. Το βασικό από όλα θα πρέπει να μάθουμε να ανακαλύπτουμε τους τρόπους που θα μας εμποδίζουν να ασκούμε κριτική στους άλλους. Να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την διαφορετικότητα που τους διατρέχει και να την αποδεχτούμε κι αυτήν παράλληλα με την δική μας.

Όλα αυτά θα επιτευχθούν όμως, μόνο αν αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Μόνο αν τον δεχτούμε έτσι όπως είναι και τον εξυψώσουμε θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε έναν σωστό χαρακτήρα. Είμαστε μοναδικά όντα και δεν χωράει σε κανέναν από μας η λέξη σύγκριση. Γι’ αυτό πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να τον προστατεύουμε από τυχόν κινδύνους που είναι ικανοί να μας βλάψουν ηθικά. Μόνο αν το καταφέρουμε αυτό τότε μόνο θα μπορούμε να χαρακτηριστούμε ως υπεύθυνοι και ευσυνείδητοι άνθρωποι.

Αλλιώς μία ζωή θα περιπλανιόμαστε, προσπαθώντας να επιβιώσουμε σε ένα κόσμο γεμάτο δυσκολίες και εμπόδια. Τυχεροί θα είναι μόνο όσοι από μας γνώρισαν τον εαυτό τους και τον αγάπησαν γιατί έχοντας αυτά τα ισχυρά όπλα θα μπορέσουν να ξεπεράσουν με μεγαλύτερη ευκολία τα διάφορα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Έτσι, όσοι από μας πιστέψουν στον εαυτό τους θα βγουν κερδισμένοι γιατί θα τον έχουν σύμμαχο και δεν θα παλεύουν μόνοι τους.

Δεν θα παλεύουν όπως εκείνοι που αρνούνται να κοιτάξουν τον καθρέφτη τους, εκείνοι που τρομάζουν βλέποντας την εσωτερική εικόνα του εαυτού τους κι αποφεύγουν την κάθε συζήτηση.Εκείνοι που αγνοούν το ποιοι είναι κι απλά υπάρχουν, ζώντας σε ένα κόσμο που διάλεξαν άλλοι για εκείνους.

Γνωρίστε τον εαυτό σας, μην τον παραμελείτε, διδάξτε τον και διδαχτείτε παράλληλα από αυτόν. Αποδεχτείτε αυτό που είστε και βελτιώστε μόνο όσα θεωρείτε εσείς οι ίδιοι και μόνο ότι είναι λάθος και σας βαραίνουν με πράγματα που δεν σας αντικατοπτρίζουν.

Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός είναι αλληλένδετες έννοιες και μόνο αν σεβαστούμε οι ίδιοι τον εαυτό μας θα μπορέσουμε να τις φτάσουμε. Κι όταν καταφέρουμε να τις προσεγγίσουμε και να τις φτάσουμε, τότε και μόνο θα μπορέσουμε να σεβαστούμε και να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει γύρω μας, είτε αυτοί είναι άνθρωποι, είτε καταστάσεις.

Ο διάλογος με τον εσωτερικό κόσμου που κρύβουμε είναι απαραίτητος. Μην τον αποφεύγετε, ξεπεράστε τους φόβους σας και δείτε τον. Όταν συναντήσετε μέσα σας τον σεβασμό θα κατανοήσετε το πόσο άξιζε τελικά το ταξίδι σας. Και αυτό γιατί θα μάθετε πως αυτό είναι το βασικότερο εισιτήριο σας σε μια ήρεμη κι αξιοπρεπή ζωή, αυτήν που αναζητείτε και ονειρεύεστε.

Της Ασημίνας Μάνου.


αναπνοές

Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.