Τι είπαν πολιτικοί για την απελευθέρωση της πόλης αμέσως μετά την πανηγυρική δοξολογία

Στην ενότητα που διέκρινε τους Ελληνες όταν έπρεπε να υπερασπιστούν την πατρίδα και στις νίκες που πέτυχαν αναφέρθηκαν πολιτικοί και φορείς αμέσως μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Πυξίδα ώστε να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε προσπάθειες παραχάραξης αλλά και αμφισβήτησης της ιστορικής αλήθειας χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

«Οι Θεσσαλονικείς σήμερα τιμούμε τον πολιούχο μας και, ταυτόχρονα, γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης κατά τους Βαλκανικούς Αγώνες. Δεν θυμόμαστε μόνο. Η σημερινή μέρα είναι πυξίδα για τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να απαντήσουμε με νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα σε οποιεσδήποτε προσπάθειες παραχάραξης αλλά και αμφισβήτησης της ιστορικής αλήθειας».

Στην ανάγκη της ενότητας αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Η μεγάλη θρησκευτική γιορτή, η γιορτή της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, η γιορτή του πολιούχου της πόλης μας, δεν θα μπορούσε παρά να συνδυαστεί με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης πριν από 104 χρόνια. Μια τέτοια μέρα, λοιπόν, οφείλουμε όλοι να τιμούμε, να θυμόμαστε, αλλά και να εμπνεόμαστε από τους ανθρώπους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους εκείνη την εποχή προκειμένου σήμερα η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη να είναι ελεύθερες» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Λεβέντης

«Μεγάλη γιορτή σήμερα για τη Θεσσαλονίκη, γιατί, πέρα από τη γιορτή του πολιούχου, έχουμε και τη γιορτή απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό και, όπως βλέπετε, η πόλη είναι ντυμένη στα γιορτινά της. Είναι αργία. Και του χρόνου. Να είστε καλά» δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ζήτησε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης σε δηλώσεις του μετά το τέλος της δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
«Προτείνω οικουμενική κυβέρνηση, γιατί μόνοι τους δεν μπορούν. Με 152 και 153 βουλευτές δεν θα έρθει καμία επένδυση στην Ελλάδα. Δεν έχω κανέναν άλλο λόγο να αντιστέκομαι στον Τσίπρα ή στον Μητσοτάκη. Και ο Μητσοτάκης να βγει, τίποτε δεν θα κάνει και θα καταρρεύσει σε τρεις μήνες» είπε ο κ. Λεβέντης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα των Σκοπίων, λέγοντας: «Εργο της Ενωσης Κεντρώων και όλων των υγιών δυνάμεων είναι να αλλάξουν όνομα τα Σκόπια, γιατί έχει τραυματιστεί το ηθικό της Μακεδονίας».

Ο Τσίπρας και ο Ιερώνυμος  μαζί αύριο στον Αη Στράτη

Στον Αη Στράτη, το μικρό νησί που βρίσκεται στο στόχαστρο της τουρκικής προκλητικότητας, θα βρεθούν ανήμερα την 28η Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Η κοινή παρουσία τους στις εορταστικές εκδηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς υπήρξε επικοινωνία του Μαξίμου και της Αρχιεπισκοπής, προκειμένου να βρεθεί ο πρωθυπουργός μαζί με τον μακαριότατο κοντά στους νησιώτες, ως απάντηση στις νεοοθωμανικές βλέψεις που εκφράζει ο Ερντογάν.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανήμερα την εθνική επέτειο θα χοροστατήσει στη δοξολογία, ενώ θα επισκεφτεί και τη βιβλιοθήκη του νησιού, που με έξοδα της Αρχιεπισκοπής εμπλουτίστηκε με νέα βιβλία. Αύριο το πρωί μεταβαίνει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα παραστεί στη γιορτή του σχολείου και στην παρέλαση που κάθε χρόνο γίνεται στο νησί. Η πρώτη και τελευταία επίσκεψη εν ενεργεία πρωθυπουργού στον Αη Στράτη πραγματοποιήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή το 2005.

Τα τελευταία χρόνια το νησί αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα σμήνη των ακρίδων, που εμφανίζονται και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους και στις καλλιέργειες. Μάλιστα, στις αρχές του καλοκαιριού μοναχοί της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους πήγαν στον Αη Στράτη για αγιασμό και λιτάνευση της κάρας του αγίου Μιχαήλ.

Ανθιμος - πιστοί  έψαλαν (χθες) τον εθνικό ύμνο

Ψέλνοντας από άμβωνος τον εθνικό ύμνο, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος ολοκλήρωσε χθες την πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και τις ιστορικές επετείους της απελευθέρωσης της πόλης και της 28ης Οκτωβρίου.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα θεμέλια της κοινωνίας μας, που είναι η Ορθοδοξία και η Εκκλησία, και στους αγώνες της πατρίδας μας. «Ορθοδοξία, Εκκλησία, αγώνας, ευπρέπεια, αγάπη, συνεργασία, σεβασμός, φιλαλληλία για να είμαστε όλοι καλύτερα και καλύτεροι» είπε χαρακτηριστικά στο κήρυγμά του ο μητροπολίτης, που έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να ξεχάσει τις επεκτατικές βλέψεις της. «Και ας φωνάζει ο γείτονας ότι τα χρόνια που οι δικοί μας κόποι, στους οποίους σήμερα αυτοί κάθονται, τους θυμίζουν και τους φέρνουν επιθυμία επαναφοράς των επιδιώξεων να μας τα πάρουν πάλι. Δεν γίνεται αυτό πια» τόνισε.
Loading...
featuredpost/ΖΩΔΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ
featuredpost/ΔΙΑΦΟΡΑ,LIFESTYLE
Από το Blogger.