Επιστήμονες ανακάλυψαν την φυσική αιτία της κατάθλιψης

Μια πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη είναι πιθανόν να έχει εντοπίσει τη φυσική πηγή της κατάθλιψης στον εγκέφαλο
Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξελίξεις οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τη συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια, κάνοντας παράλληλα και ένα τολμηρό βήμα στην κατανόηση της φυσικής αιτίας της κατάθλιψης.

Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Warwick στην Αγγλία και το Πανεπιστήμιο Fudan στην Κίνα έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη επηρεάζει τον πλευρικό κογχομετωπιαίο φλοιό. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου ενεργοποιείται όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε διαδικασία τιμωρίας ή όταν δεν λαμβάνει επιβράβευση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάθλιψη θα μπορούσε να σχετίζεται με την αίσθηση ότι δεν υπάρχει επιβράβευση από τον περίγυρο.

«Περισσότεροι από ένας στους δέκα ανθρώπους στη διάρκεια της ζωής τους υποφέρουν από κατάθλιψη, μια ασθένεια που είναι τόσο κοινή στη σύγχρονη κοινωνία που μπορούμε ακόμη και να βρούμε υπολείμματα Prozac (φάρμακο για την κατάθλιψη) στο νερό της βρύσης στο Λονδίνο» τόνισε σε δήλωση του ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Jianfeng Feng. «Το εύρημά μας, σε συνδυασμό με τα σημαντικά δεδομένα που συλλέγονται σε όλο τον κόσμο και τις νέες μεθόδους, μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τις ρίζες της κατάθλιψης, κάτι το οποίο θα πρέπει να ανοίξει νέες προοπτικές για καλύτερες θεραπευτικές αγωγές στο εγγύς μέλλον για αυτή τη φρικτή ασθένεια».Ο ανθρώπινος έσω (που σχετίζεται με την επιβράβευση, OFC13) και πλευρικός (που σχετίζεται με τη μη επιβράβευση, OFC47 / 12) κογχομετωπιαίος φλοιός, που δείχνει διαφορετικές λειτουργικές συνδεσιμότητες σε ασθενείς με κατάθλιψη (Πανεπιστήμιο του Warwick)

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό νευρολογίας Brain.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά τη σάρωση των εγκεφάλων 909 ανθρώπων στην Κίνα, με μαγνητική τομογραφία υψηλής ακρίβειας. Από τους ασθενείς αυτούς, 421 είχαν διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη, ενώ τα υπόλοιπα 488 άτομα δεν είχαν θέμα κατάθλιψης.

Αυτή η τεχνική απεικόνισης ήταν σε θέση να αποδείξει δραστηριότητα στις συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του ανθρώπινου εγκεφάλου που επηρεάζονται από κατάθλιψη, δηλαδή τον έσω και έξω κογχομετωπιαίο φλοιό. Ο πλευρικός κογχομετωπιαίος φλοιός, που σχετίζεται με τη μη επιβράβευση, έδειξε σημαντικά ισχυρότερη συνδεσιμότητα σε αυτούς που βρίσκονταν στην ομάδα των καταθλιπτικών.

Όπως σημειώνει η επιστημονική ομάδα, ο πλευρικός κογχομετωπιαίος φλοιός συνδέεται επίσης με την περιοχή που σχετίζεται με την αίσθηση που έχει το άτομο για τον εαυτό του. Ισχυρότερες συνδέσεις βρέθηκαν μεταξύ των δύο αυτών περιοχών σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά έχουν σκέψεις περί προσωπικής απώλειας αλλά και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

«Τα νέα ευρήματα σχετικά με το πώς η κατάθλιψη σχετίζεται με διαφορετικές λειτουργικές συνδεσιμότητες του κογχομετωπιαίου φλοιού έχουν επιπτώσεις για τις θεραπείες, υπό το φως των θεωριών που συσχετίζουν την κατάθλιψη με τη μη επιβράβευση» δήλωσε ο καθηγητής νευρολογίας Edmund Rolls.

Loading...
featuredpost/ΖΩΔΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ
featuredpost/ΔΙΑΦΟΡΑ,LIFESTYLE
Από το Blogger.