Η κακή διάθεση του πατέρα μπορεί να επηρεάσει επικίνδυνα την ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με νέα έρευνα

Όποιος δεν έχει έναν καλό πατέρα, πρέπει να προμηθευτεί έναν.” ~Friedrich Nietzsche
Άπειρες μελέτες έχουν αποδείξει ότι εκτός από την αγάπη της μητέρας, η πατρική αγάπη και φιγούρα είναι πολύ σημαντική στην ανατροφή ενός παιδιού…

Η αγάπη ή και απόρριψη που λαμβάνει ένα παιδί από τους γονείς του επηρεάζουν τη συμπεριφορά, την αυτοεκτίμησή του, τη συναισθηματική σταθερότητα και την πνευματική του υγεία. Σύμφωνα με τους Ronald P. Rohner, καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Μελέτης Γονεϊκής Αποδοχής και Απόρριψης του Πανεπιστημίου του Connecticut, σε κάποιες περιπτώσεις, η παραίτηση από την πατρική αγάπη, αποδοχή και παρουσία παίζει μεγάλο ρόλο στα προβλήματα των παιδιών με θέματα προσωπικότητας, ψυχολογίας και κατάχρησης ουσιών. Κι επίσης, το ακριβώς ανάποδο φαίνεται να ισχύει ακόμα περισσότερο. Η παρουσία του πατέρα στη ζωή ενός παιδιού βελτιώνει τη σωματική και ψυχική τους υγεία και τα θωρακίζει ενάντια στα μεγάλα προβλήματα της ζωής.

Η πνευματική κατάσταση του πατέρα επηρεάζει το παιδί

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Michigan State διεξήγαγαν μια έρευνα, της οποίας τα ευρήματα απέδειξαν ότι η πνευματική κατάσταση και η διάθεση του πατέρα έχει μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες συνέπειες στα παιδιά.

Με συλλογή δεδομένων από 730 οικογένειες που συμμετείχαν, οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στο στρες που εκδήλωναν κάποιοι γονείς, στην παρουσία ψυχολογικών προβλημάτων και άγχους και πώς αυτά επηρέαζαν τα παιδιά τους και κυρίως την ανάπτυξή τους.Η ψυχική υγεία του πατέρα φαίνεται σύμφωνα με την έρευνα αυτή να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις κοινωνικές δεξιότητες που αναπτύσσει ένα παιδί, όπως για παράδειγμα στον αυτοέλεγχό του και στην ικανότητα συνεργασίας και διαντίδρασης με άλλα άτομα. Αν ένας πατέρας περνάει κατάθλιψη όσο το παιδί είναι ακόμα νήπιο, το παιδί γίνεται αποδέκτης αρνητικών ερεθισμάτων και επηρεάζεται ακόμα περισσότερο και από το αν η ίδια η μητέρα του είχε κατάθλιψη.


Επίσης, μεγάλη επιρροή φαίνεται να ασκεί η πατρική φιγούρα στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του παιδιού αλλά και των αντιληπτικών ικανοτήτων του όταν τα παιδιά είναι ηλικίας 2-3 ετών και ακόμα και αν η παρουσία της μητέρας είναι θετική. Μάλιστα, η συμπεριφορά του πατέρα επηρεάζει περισσότερο τα αγόρια από τα κορίτσια.

Όσο αγχωτικά και να είναι τα συμπεράσματα της παρούσας μελέτης, δείχνουν πόσο σημαντικός είναι ένας πατέρας για το παιδί του και πόσο καταλυτικό ρόλο παίζει η παρουσία του στη ζωή του. Γι’αυτό, σαν πατέρας πρέπει να οπλιστείτε με κουράγιο και θέληση!

Αλλάξτε διάθεση σαν μπαμπάς.

Το να είναι κανείς γονιός είναι η μεγαλύτερη ευτυχία που έρχεται όμως πάντα σε συνδυασμό με άγχος και ευθύνες, δεν μπορεί να έχει κανείς το ένα δίχως το άλλο. Δείτε όμως μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αυτήν την αγχωτική αλλά και όμορφη περίοδο της ζωής σας:
Αποδεχθείτε το γεγονός πως νιώθετε άγχος— Το να αποδεχθείτε το στρες που συνεπάγεται η απόκτηση και η ανατροφή ενός παιδιού είναι το κλειδί για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Αν το περιμένετε και είστε προετοιμασμένος για αυτό, μπορείτε και να ελαχιστοποιήσετε την επιρροή του στη διάθεσή σας, μειώνοντας έτσι τις αρνητικές σας αντιδράσεις.
Δείτε τις εκρήξεις σας και μάθετε να διαχειρίζεστε το στρες ώστε να αποφορτίζεστε όσο πιο γρήγορα γίνεται— Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε καταρχάς για τον εαυτό σας είναι να διαχειρίζεστε τις κρίσεις σας. Δείτε ποιες καταστάσεις σας βγάζουν από τα ρούχα σας, ποιες σκέψεις ή στιγμές σας προκαλούν το περισσότερο άγχος και αναρωτηθείτε πώς και αν θα μπορούσατε να τις αποφύγετε. Τί μπορείτε να κάνετε για να τις ελαχιστοποιήσετε; Περάστε ποιοτικό χρόνο σαν πατέρας με το παιδί σας, με δραστηριότητες που μειώνουν το στρες όπως ένα σπορ, μια βόλτα στο δάσος, κολύμβηση και λίγη ησυχία.
Ζητήστε βοήθεια — Αν νιώθετε ότι σας πλημμυρίζουν αρνητικά συναισθήματα, αν έχετε ιστορικό άγχους και κατάθλιψης, μπορείτε πάντα να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Είναι σημαντικό τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας. Σκεφτείτε το μοντέλο ασφάλειας πτήσης. Πρώτα φοράμε τη μάσκα με το οξυγόνο σε εμάς κι έπειτα, αφού είμαστε ασφαλείς, σπεύδουμε να βοηθήσουμε και τους γύρω μας. Το μήνυμα είναι πως δεν μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους να αναπνεύσουν αν εσείς ο ίδιος ασφυκτιάτε.
Loading...
featuredpost/ΖΩΔΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ
featuredpost/ΔΙΑΦΟΡΑ,LIFESTYLE
Από το Blogger.