Ο καλύτερός μου φίλος, ο σκύλος μου…

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Αναπληρώνει το αίσθημα της μοναξιάς, την απώλεια ή την έλλειψη κάποιου ανθρώπου. Έχουν γυριστεί ταινίες, έχουν γραφτεί τραγούδια, που μιλούν για αυτή τη μαγική σχέση σκύλου- ανθρώπου.
 Έχουμε δει σκύλο να θρηνεί το χαμό του ανθρώπου του, να μένει στο ίδιο μέρος όπου τον εγκατέλειψαν, περιμένοντας να γυρίσουν γι αυτόν. Να ξαπλώνει κοντά στον άνθρωπό που κλαίει, που είναι θλιμμένος. Να μυρίζει τη κοιλιά μιας εγκύου. Πόσοι σκύλοι δεν επιτίθενται για να προστατεύσουν τον άνθρωπό τους ή ένα μικρό παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο;

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι οι σκύλοι μπορούν να αισθάνονται. Όπως και τα υπόλοιπα ζώα, νιώθουν την αγάπη, τη φιλία, τη γονεϊκή αγάπη, το φόβο, το φόβο πτώσης, το πένθος, την επιθετικότητα, τη χαρά, την οργή, τη λύπη και την ελευθερία.

Το μόνο που μας διαχωρίζει είναι η ικανότητα της γλώσσας, μα όσο περισσότερο δενόμαστε με το σκύλο μας, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται η επικοινωνία ανάμεσά μας. Ο σκύλος μπορεί και διαβάζει τις εκφράσεις στο πρόσωπο μας.

Ας δούμε όμως μερικούς λόγους που κάνουν ένα σκύλο σημαντικό στη ζωή μας.

Μας μειώνει το άγχος. Με το να φροντίζουμε ένα σκύλο, αλλάζει το επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Γίνεται σα να λέμε, ένα restart, από τα προβλήματα που στροβιλίζονται μέσα στο μυαλό μας. Αυτό είναι πολύ καλό, γιατί επαναπροσδιορίζεται συνεχώς ο τρόπος σκέψης μας.

Μειώνονται τα αισθήματα της κατάθλιψης. Προσφέρει συντροφιά, χαρίζει το γέλιο με τις αντιδράσεις του και με το να το φροντίζουμε, κατά κάποιο τρόπο μας «ξεκολλάει» απ το σπίτι, αναγκάζοντάς μας, να βγούμε κι εμείς βόλτα μαζί του, σε κάθε του περίπατο.

Συμβάλλει στην εξέλιξη της προσωπικότητας του ατόμου, μια και το άτομο αποκτά προσωπική ευθύνη απέναντί του, αναπτύσσει στοιχεία μητρικής φροντίδας και ευαισθησίας. Αν το ζώο φύγει απ τη ζωή, βιώνουμε την απώλεια όπως όταν χάνουμε ένα άτομο της οικογένειας. Και τέλος, το ζώο αποτελεί πρότυπο μίμησης για τον άνθρωπο, γιατί το καθένα είναι μοναδικό και έχει τη δική του προσωπικότητα.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι είναι βασικό τα παιδιά μας να μεγαλώνουν δίπλα σε ζώα

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο στο σπίτι είναι πιο ανθεκτικά σε ιώσεις, λόγω την αντισωμάτων που αναπτύσσουν.

Με τη συντροφιά τους κοντά στα παιδιά, τους δίνουν την υπομονή να διαβάζουν

Τα παιδιά με σκύλο, εμφανίζουν λιγότερες αλλεργίες και άσθμα.

Ασκούνται περισσότερο

Μειώνουν το στρες και βοηθούν παιδιά με διανοητικές διαταραχές.

Κάνει τα αδέρφια να είναι πιο δεμένα μια και μοιράζονται τη φροντίδα του.

Μειώνεται η ανασφάλεια του παιδιού και αναπτύσσεται η κοινωνικότητά και η υπευθυνότητά του.

Με αφορμή την ημέρα των ζώων στις 4 Οκτωβρίου, και όλων όσων προαναφέρθηκαν, νομίζω πως αξίζει να σημειωθεί, πως δεν είναι ανάγκη να επιλέξουμε κάποιο σκύλο ράτσας. Υπάρχουν πολλές ψυχές που ζουν στο δρόμο, είτε επειδή δεν αγαπήθηκαν αρκετά και εγκαταλείφτηκαν από κάποιον ασυνείδητο, είτε επειδή δε κάλυπταν τις προσδοκίες του κάθε (άρρωστου) εγκέφαλου. Είναι ψυχές που έχουν ανάγκη την αγάπη μας, και έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε μια οικογένεια, αντί να τριγυρνούν μόνα, παλεύοντας με τις καιρικές συνθήκες, τη πείνα και τις αρρώστιες. Επίσης, πρέπει να κάνουμε όλοι μια πράξη υπευθυνότητας, στειρώνοντας τα ζώα μας, προκειμένου να ελεγχθεί ο αριθμός των αδέσποτων.

Ας κάνουμε λοιπόν μέλος της οικογένειάς μας ένα σκύλο που μας χρειάζεται. Κι αν διστάζουμε, μια επίσκεψη σε κάποια φιλοζωική, θα διώξει οποιονδήποτε ενδοιασμό μας. Ένα βλέμμα, πολλές φορές είναι αρκετό για να βρούμε το σύντροφο και φίλο μας. πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για το εκφραστικό βλέμμα ενός σκύλου. Πολλές φορές, είναι εκείνοι που μας διαλέγουν. Πως γίνεται αυτό;
Άλλοι το λένε «ανάγκη», Εγώ προτιμώ να το λέω ένστικτο.

αναπνοές
Loading...
featuredpost/ΖΩΔΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ
featuredpost/ΔΙΑΦΟΡΑ,LIFESTYLE
Από το Blogger.