Στο πώς ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών με ένα...
σχέδιο που είχαν συζητήσει χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα, για την... μετακόμιση για βιοποριστικούς λόγους στην Αμερική, για το πώς είναι να την στηρίζει οικονομικά ο σύζυγός της αλλά και για το ότι ο Βαρουφάκης πρέπει να κατέβει στις εκλογές με νέο σχήμα, αναφέρθηκε η καλλιτέχνιδα και σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών Δανάη Στράτου σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» .

Δεκαπέντε μήνες μετά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη η Δανάη Στράτου μιλάει για το πώς έχουν αλλάξει οι ζωές τους αλλά και για τα όσα ακολούθησαν μετά από την ένταξη του κ. Βαρουφάκη στην κυβέρνηση.

«Ήξεραν, όπως λέει η ίδια, ότι, αν γινόταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο σύζυγός της θα γινόταν υπουργός Οικονομικών.Του το είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο επί χρόνια συζητούσαν το σχέδιο που είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν.

«Αν ήξερα τι θα ακολουθήσει, θα είχα προστατευτεί. Δεν είχαμε πλαίσιο υποστήριξης. Με τρόμαξε πολύ αυτό, δεν το αρνούμαι, ειδικά ως προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η τάση μου τότε ήταν απλώς να κρυφτώ» λέει.

Περιγράφοντας τους μήνες της υπουργίας του Γιάνη Βαρουφάκη η κ. Στράτου αναφέρει:

«Επί έξι μήνες βασική μου προτεραιότητα ήταν να φτιάξω ένα σύστημα υποστήριξης για τον Γιάνη. Τα πάντα τότε ήταν πολύ πυκνά, σε χρόνο και συναισθήματα. Προτεραιότητά μου ήταν να επιβιώσει αυτός ο άνθρωπος. Να είναι έτσι οργανωμένο το σπίτι ώστε να του προσφέρει ό,τι χρειαζόταν. Επιπλέον, όταν γύρισα από την Αμερική, τον βρήκα να εργάζεται σχεδόν αβοήθητος είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο. Ο ίδιος ήταν βουτηγμένος στη διαπραγμάτευση, δεν είχε χρόνο για τίποτα. Ζήσαμε ένα roller coaster».

Η κυρία Στράτου ερωτάται από τη δημοσιογράφο αν βιοπορίζεται από τη δουλειά της και λέει:

«Όχι εύκολα πια, λόγω της κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια είναι σχεδόν αδύνατον να ζεις από την αγορά της τέχνης....Τα τελευταία πέντε χρόνια, όλα αυτά κόπηκαν μαχαίρι. Δεν σας κρύβω ότι ένας από τους λόγους που επιλέξαμε να μετακομίσουμε στην Αμερική ήταν και ο βιοπορισμός»

Δεν της είναι ευχάριστο ότι αυτή τη στιγμή οικονομικά στηρίζεται από τον σύζυγό της.

«Έχω περισσότερες προσκλήσεις μετά και από όλη αυτή τη δημοσιότητα, κάνω έναν νέο κύκλο δουλειάς. Αυτή τη στιγμή, όμως, ο Γιάνης καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειάς μας και δεν το κρύβω, δεν είναι ευχάριστο να μην είσαι ανεξάρτητος οικονομικά».

«Ο Βαρουφάκης πρέπει να κατέβει στις εκλογές με νέο σχήμα»

Η Δανάη Στράτου επισημαίνει ότι αν γινόντουσαν αυτή την στιγμή εκλογές  δεν ξέρει τι θα ψήφιζε και τονίζει πως περιμένει νέα πρόσωπα, νέα σχήματα που θα εκφράσουν τον λαό. Κρίνει δε πως πρέπει να κατέβει ο Γιάνης Βαρουφάκης στις εκλογές με ένα νέο σχήμα ενώ όπως λέει δεν τη φοβίζει ότι μπορεί να ξεσπάσει πάλι ένα κύμα υπερέκθεσης.

«Πρώτον, είμαι πλέον προετοιμασμένη, το έχω βιώσει, έχω πείρα, ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Και δεύτερον, όταν ξεκινάς κάτι, καλό είναι να μην το αφήνεις στη μέση. Ο λόγος που δεν βγήκε αμέσως μετά την παραίτηση μπροστά ο Γιάνης είναι επειδή το σχέδιο που είχε ετοιμάσει ανατράπηκε, ακυρώθηκε, οπότε έπρεπε να επεξεργαστεί νέα πρόταση. Χρειαζόταν χρόνο. Όταν είναι έτοιμος και αποφασίσει να προχωρήσει, τότε φυσικά θα τον υποστηρίξω».

«Έχασα φιλίες»

Παράλληλα, η Δανάη Στράτου αποκάλυψε πως έχασε φίλους, την περίοδο που ο σύζυγός της ήταν υπουργός Οικονομικών και όπως λέει έζησε ένα «roller coaster»

«Υπάρχει ένας διπολισμός στην κοινωνία που παλαιότερα δεν υπήρχε. Παλιά δεν είχε σημασία αν ψήφιζες ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία ή Αριστερά, καθόμασταν όλοι στο ίδιο τραπέζι και τρώγαμε. Τώρα βλέπεις τον διχασμό σε φίλους, σε οικογένειες. Στη δική μας περίπτωση αυτό ήταν πολύ έντονο. Το είδα να συμβαίνει με προσωπικούς μου φίλους, ακόμα και με μέλη της οικογένειας υπήρξαν εντάσεις. Ξεκίνησε με το δημοψήφισμα. Ήταν μια δύσκολη περίοδος. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τι ακριβώς έγινε, υπήρξε διαστρέβλωση και λάσπη. Για μένα, όμως, το πιο σημαντικό είναι το ανθρώπινο. Εγώ βάζω πάνω από όλα τη σχέση μου, τη φιλία μου, τη συγγένειά μου. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις, αλλά είσαι φίλη μου, αδελφή μου... Δυστυχώς, δεν το βλέπουν όλοι έτσι... Ναι, χάθηκαν κάποιες φιλίες».

«Υπήρξε τεράστια, θλιβερή εκ των έσω υπονόμευση του ''Οχι''»

Μιλώντας για το δημοψήφισμα, κάνει λόγο για μία «τεράστια, θλιβερή εκ των έσω υπονόμευση του ''Οχι''», αλλά συμπληρώνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «δεν πρέπει να ξαναβγούμε στους δρόμους».

«Στην Ελλάδα ο κόσμος έχει παγώσει, έχει απογοητευτεί, έχει χάσει κάθε ελπίδα. Και δυστυχώς αυτή είναι η συνθήκη που οδηγεί συνήθως σε ακραίες καταστάσεις». Τη φοβίζει η φυγή των νέων στο εξωτερικό. Τους καταλαβαίνει, αλλά η φυγή αυτή την τρομάζει. «Φεύγουν τα καλύτερα μυαλά και μένει ένα κέλυφος μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι ακραίες δυνάμεις».

Τέλος, η Δανάη Στράτου επισημαίνει πως η ιδιωτικότητά της έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς, μένει σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης ενώ αποκαλύπτει πως την λείπουν τα Εξάρχεια...

Πηγή: protothema.gr
Loading...
loading...
featuredpost/ΖΩΔΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ
featuredpost/ΔΙΑΦΟΡΑ,LIFESTYLE
Από το Blogger.