Χάσε κιλά τώρα: Το πρωινό αδυνατίζει!

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, για την διασφάλιση της καλής υγείας, σημαντικό ρόλο έχει η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων.

 Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι, για να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, θα πρέπει να έχουμε συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα. Το πρωινό λοιπόν είναι το πρώτο γεύμα που μας εφοδιάζει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, παραλείπει το πρωινό είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω συνήθειας. Ακόμη και αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, 5 λεπτά αρκούν για ένα γρήγορο και παράλληλα υγιεινό πρωινό. Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα που καταναλώνουμε ύστερα από πολύωρη νηστεία. Ο αγγλικός όρος breakfast σημαίνει break fast (διάλειμμα από τη νηστεία). Είναι εκείνο το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία της νύχτας δηλαδή την βραδινή περίοδο που δεν λαμβάνουμε τροφή. Μετά από 8-10 ώρες ύπνου χωρίς φαγητό, τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε στο σώμα μας είναι ελάχιστα και σίγουρα το σώμα και ο εγκέφαλός μας χρειάζονται «καύσιμα» για να λειτουργήσουν σωστά δηλαδή ενέργεια. Ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί σαν το αυτοκίνητο.

Το αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει, έτσι και ο άνθρωπος χρειάζεται ενέργεια. Το πρωινό αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό στην αύξηση της απόδοσης στην εργασία καθώς και στο σχολείο, επειδή η συγκέντρωση και η εγρήγορση είναι μεγαλύτερη. Από την άλλη, τα άτομα που δεν λαμβάνουν πρωινό μοιάζουν πιο κουρασμένα και νωχελικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η γλυκόζη είναι η τροφή του εγκεφάλου.

Το να παραλείπει κανείς το πρωινό, δεν του εξασφαλίζει ότι θα «καλύψει» το κενό, στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, με τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Η συχνή κατανάλωση πρωινού έχει πολλά οφέλη για την υγεία: καλύτερη διαχείριση του βάρους, χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης, μειωμένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, καλύτερη λειτουργία της πέψης, δρα ευεργετικά στο αναπνευστικό σύστημα και καλύτερη πνευματική υγεία. Και όταν λέμε πνευματική υγεία εννοούμε επιδώσεις στο σχολείο, συγκέντρωση, μνήμη, προσοχή, ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα και στρες.

Οι ενήλικες και περισσότερο τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή τσιμπολογούν snacks συνήθως ανθυγιεινά και πολύ πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Έτσι λοιπόν το πρωινό γεύμα κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να εφοδιάσουμε τις αποθήκες καυσίμων στο σώμα μας, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ενεργειακές απαιτήσεις των δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν.

Παραδείγματα πρωινού γεύματος

1φλ γάλα 1,5 % ή σόγιας με δημητριακά ή μούσλι ή βρώμη με μπανάνα και μέλι.
1 ρόφημα (καφέ, τσάι κλπ.) με 2 φέτες του τοστ ολικής με μαρμελάδα ή μέλι.
1 τοστ με ψωμί ολικής, τυρί του τοστ ή αβγό, μαρούλι, ντομάτα και 1 φλ χυμό.
Loading...
featuredpost/ΖΩΔΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ
featuredpost/ΔΙΑΦΟΡΑ,LIFESTYLE
Από το Blogger.