Αφγανιστάν- γυναίκα με το παιδί της αγκαλιά έξω από την Καμπούλ

Για τη συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, μεταξύ των λεγόμενων διεθνών δωρητών και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, η Ευρωπαϊκή Ενωση, γράφει ο...
Guardian, θα έχει έτοιμη μια «εκβιαστική» πρόταση, που ελπίζει ότι θα την βοηθήσει να βρει διέξοδο- εν μέρει τουλάχιστον- στο προσφυγικό ζήτημα.

Μια λύση βολική για τους Ευρωπαίους, επικίνδυνη για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα λοιπόν με διαβαθμισμένο έγγραφο που διέρρευσε και το οποίο φέρει ημερομηνία 16 Μαρτίου, οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι θέλουν να εξαρτήσουν την χορήγηση της οικονομικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν με την υποχρεωτική επιστροφή και αποδοχή από την Καμπούλ 80.000 Αφγανών που έχουν φτάσει στην Ευρώπη.

Μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε μεγάλη πρόκληση για την Αφγανική κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη εσωτερική αναταραχή, έχοντας μεταξύ άλλων αποτύχει να τονώσει έστω λίγο την οικονομία και να δημιουργήσει κάποιες θέσεις εργασίας.

Το αποτέλεσμα είναι οι νέοι να εγκαταλείπουν μαζικά την χώρα.

Μέχρι τώρα το 2016, περίπου 5.000 Αφγανοί έχουν επιστρέψει εθελοντικά στην πατρίδα τους από την Ευρώπη, ενώ συνολικά πέρσι κατατέθηκαν 196.170 αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς.
«Μοντέλο» και για άλλες χώρες

Στη διήμερη σύνοδο στις Βρυξέλλες που θα αρχίσει στις 4 Οκτωβρίου, οι δωρητές αναμένεται να υποσχεθούν ότι θα προσφέρουν όσα και το 2012 στη σύνοδο του Τόκιο, δηλαδή περίπου 4 δισ. δολάρια σε βάθος τετραετίας.

Οι πιέσεις που θα ασκηθούν στο Αφγανιστάν- αναφέρει ο Guardian- είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ε.Ε. του θέτει όρους στις φτωχές χώρες: να δέχονται πίσω πολίτες τους μετανάστες ή πρόσφυγες με αντάλλαγμα τη συνέχιση της χορήγησης της βοήθειας.

Το καλύτερο παράδειγμα φυσικά είναι τα 6 δισ. που προσφέρθηκαν στην Τουρκία για να δεχθεί πίσω αιτούντες άσυλο και να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα.

Αλλες χώρες στην ίδια κατηγορία είναι ο Νίγηρας, η Αιθιοπία, η Νιγηρία, ο Λίβανος και η Συρία.

Για την περίπτωση του Αφγανιστάν, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να στείλουν τους Αφγανούς πίσω στον κίνδυνο και την καταστροφή τους.

«Η απόφαση ασκεί αδικαιολόγητη πίεση στην Αφγανική κυβέρνηση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτούς τους αριθμούς», λέει ο Τιμόρ Σαράν, αναλυτής του International Crisis Group στο Αφγανιστάν.

«Η χώρα σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλής. Η λογική της Ε.Ε. είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να εγκατασταθούν σε περιοχές του Αφγανιστάν μακριά από τις περιοχές της καταγωγής του.

Αλλά η κατάσταση με την ασφάλεια είναι ρευστή. Τοποθεσίες, πόλεις, δρόμοι που ήταν ασφαλείς πριν από ένα μήνα, δεν είναι πλέον».

Και όσο αυξάνονται οι επιθέσεις των Ταλιμπάν, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του ΟΗΕ, 11.000 σκοτώθηκαν μόνο πέρσι.

Ακόμα και στην Καμπούλ η βία κλιμακώνεται. Τον Ιούλιο καμικάζι σκότωσε περισσότερα από 80 άτομα, ενώ τον Αύγουστο, δεκάδες φοιτητές και διοικητικό προσωπικό σκοτώθηκαν σε επίθεση στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο η Ε.Ε. δηλώνει ότι «γνωρίζει την επιδείνωση της κατάσταση και τις απειλές στις οποίες είναι εκτεθειμένοι» πολλοί Αφγανοί και παραδέχεται ότι το Αφγανιστάν έχει πληγεί από «αριθμό-ρεκόρ τρομοκρατικών επιθέσεων με απώλειες μεταξύ των αμάχων».

«Παρόλα αυτά» αναφέρεται στο κείμενο «περισσότερα από 80.000 άτομα δυνητικά μπορούν να επιστρέφουν στο κοντινό μέλλον»

«Δεν σχολιάζουμε έγγραφα που έχουν διαρρεύσει» ήταν η δήλωση-απάντηση εκπροσώπου της Ε.Ε., στην οποία επισημαίνεται «ο εποικοδομητικός διάλογος» που έχουν Ε.Ε. και Αφγανιστάν στο θέμα της μετανάστευσης...
Loading...
featuredpost/ΖΩΔΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ
featuredpost/ΔΙΑΦΟΡΑ,LIFESTYLE
Από το Blogger.