446390-suntan.jpg

Η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, έχοντας ήδη εξασφαλίσει κινηματογραφική διανομή σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και αφού κατάφερε να αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, συνεχίζει το ταξίδι της με μια τεράστια διάκριση: Το «Suntan» είναι μια από τις πενήντα ταινίες που θα διεκδικήσουν το χρίσμα για τα “Όσκαρ της Γηραιάς Ηπείρου”, σύμφωνα με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι περισσότεροι από 3.000 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα κρίνουν τις 50 καλύτερες, διεθνώς αναγνωρισμένες ευρωπαϊκές παραγωγές για να καταλήξουν στις κατηγορίες Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Πρωταγωνιστικών Ρόλων.
Η διάκριση αυτή είναι η τελευταία που κατάκτησε το "Suntan" του σκηνοθέτη των εξίσου επιτυχημένων "Bank Bang" και "Wasted Youth". Toν Ιούνιο του 2016 η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Παπαδημητρόπουλου κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνές τμήμα του 70ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου.
Η επιτροπή έκρινε ότι "αν και υπήρχαν πολλά εξαιρετικά φιλμ στο διεθνές διαγωνιστικό, το Suntan ήταν η ταινία που είχε πραγματική απήχηση σε εμάς".
Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος έλεγε τότε: "Πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ήμουν φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες οι ταινίες που βραβεύονταν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου κυριαρχούσαν στις συζητήσεις μας. Αρκούσε να βλέπαμε στην αφίσα ότι μία ταινία διακρίθηκε στο Εδιμβούργο για να πάμε να τη δούμε. Πού να ήξερα τότε ότι 15 χρόνια αργότερα θα είχα την τιμή να είμαι ο αποδέκτης ενός τέτοιου βραβείου. Ανυπομονώ να εκτυπώσω νέες αφίσες. Ευχαριστώ όλους τους υπέροχους ανθρώπους του Φεστιβάλ και την καταπληκτική κριτική επιτροπή. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένος".
Σήμερα η ευτυχία του πολλαπλασιάστηκε αν και τίποτα δεν είναι έκπληξη για μια ταινία που από την αρχή της χαιρετήθηκε από πολλούς.
Τι τρέχει με το "Suntan";
“Οι περισσότεροι που έχουν περάσει τα 35, θα νιώσουν άβολα παρακολουθώντας το 'Suntan', μια ενοχλητική υπενθύμιση ότι από τη στιγμή που τελειώνει η νιότη, τελειώνει για τα καλά” έγραψε το Variety σε μια διθυραμβική κριτική της νέας ταινίας του Aργύρη Παπαδημητρόπουλου.
Με tag line του “Μια ταινία μεσηλικίωσης” (Α coming of middle age film) η τρίτη ταινία του βραβευμένου Έλληνα έκανε την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ κερδίζοντας εντυπώσεις και τον Μάρτιο έφερε το ελληνικό καλοκαίρι στο Όστιν του Τέξας για να κάνει την αμερικάνικη πρεμιέρα του στο πρωτοποριακό Φεστιβάλ SXSW.
Σημαντική υποσημείωση, είναι η πρώτη ελληνική παραγωγή που καταφέρνει κάτι τέτοιο και αν αναρωτιέστε το γιατί μια σειρά δημοσιευμάτων από έντυπα που δεν χαρίζονται σε δημιουργούς όπως τα Variety και Screen Daily δίνουν τις απαντήσεις. “Πρόκειται για ένα σινεμά τολμηρό, με αυτοπεποίθηση” γράφει το Screen Daily για αυτή την περίεργα άβολη στη θέαση της ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.
“Το Suntan είναι μία ταινία για τα σκοτάδια που έχουμε μέσα μας. Και για αυτό και η επιλογή να γυριστεί κάτω από πολύ δυνατό φως. Δηλαδή είναι μία ταινία πολύ λαμπερή, αλλά μιλάει για ό,τι κρύβουμε. Είναι μία ταινία για έναν άντρα και μια παρέα. Είναι μία ταινία για την ανεμελιά ή και για το τέλος της. Είναι μια ταινία για την αθωότητα, ή τη μη-αθωότητα...” έχει πει ο δημιουργός που πέρασε ένα καλοκαίρι στην Αντίπαρο (κάτι που κάνει ευλαβικά κάθε χρόνο από τα 16 του) για να φέρει στο βλέμμα μας μια παραγωγή που έχει ήδη κερδίσει τη μεγαλύτερη διάκριση της Αγοράς στο πλαίσιο του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Αυτά είναι 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το εκτεθειμένο στις υπεριώδεις ακτίνες του ελληνικού καλοκαιριού φιλμ. O 39χρονος σκηνοθέτης ήταν πολύ χαμογελαστός στη συνάντηση μας μαζί του -ύποπτα χαμογελαστός για να μην μας τρομάξει με την αιχμηρή σαν νυστέρι κινηματογραφική γραφή του.
Loading...
featuredpost/ΖΩΔΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ
featuredpost/ΔΙΑΦΟΡΑ,LIFESTYLE
Από το Blogger.