Έρευνα εντόπισε πώς η άσκηση "αλλάζει" τον εγκέφαλο

Η άσκηση βελτιώνει τη μνήμη, όπως έχουν εντοπίσει αρκετές μελέτες. Αλλά γιατί; Πρόσφατη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης στην Αμερική, εντόπισε τον μηχανισμό πίσω από τις ευεργετικές ιδιότητες της γυμναστικής στον εγκέφαλο, συμπεραίνοντας ότι η άσκηση πυροδοτεί την ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου.
Ειδικότερα, οι ερευνητές όπως σημειώνεται στην Telegraph, υποστηρίζουν πως η άσκηση ενεργοποιεί μία πρωτεΐνη που ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η μνήμη μας.
Η άσκηση βοηθά τη μνήμη

Η ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης στην Αμερική ανακάλυψαν πως όταν οι μύες γυμνάζονται παράγουν μία πρωτεΐνη που ονομάζεται καθεψίνη Β, η οποία ταξιδεύει προς τον εγκέφαλο και ενεργοποιεί την ανάπτυξη των νευρώνων του.
Διαφήμιση


Τα επίπεδα της πρωτεΐνης φθάνουν στα ύψη, όταν οι άνθρωποι ασκούνται και "σε γενικές γραμμές, το μήνυμα [των αποτελεσμάτων της σχετικής έρευνας] είναι ότι ένας σταθερός, υγιεινός τρόπος ζωής μάς ανταμείβει”, δήλωσε η νευροεπιστήμονας Dr Henriette van Praag.

“Οι άνθρωποι που ασκούνταν συστηματικά για τέσσερις μήνες, είχαν καλύτερη απόδοση σε σύνθετες εργασίες μνήμης όπως η επαναφορά μνήμης, που συσχετίζεται με αυξημένα επίπεδα καθεψίνης Β”.

Οι ερευνητές παρατήρησαν για πρώτη φορά την πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια μίας μελέτης στα ποντίκια, στα πλαίσια της οποίας όσο τα ποντίκια ασκούνταν, τόσο περισσότερο το επίπεδο της πρωτεΐνης αυξανόταν στον ιστό των μυών τους και στο αίμα τους.

“Οι άνθρωποι συχνά μας ρωτούν, πόσο καιρό και πόσες ώρες χρειάζεται να ασκούνται. Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι πιο σημαντικές, ουσιαστικές αλλαγές συμβαίνουν αν διατηρούμε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα άσκησης”.
Loading...
featuredpost/ΖΩΔΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ
featuredpost/ΔΙΑΦΟΡΑ,LIFESTYLE
Από το Blogger.