Έρευνα: γιατί οι δισεκατομμυριούχοι φυλάνε χρήμα σε μετρητά;

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στο κόσμο το γυρίζουν στα μετρητά, σύμφωνα με έρευνα και αυτό ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι ανησυχίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα της Wealth-X, η οποία αποτελεί ουσιαστικά μία απογραφή του πληθυσμού κροίσων της Γης, ο συνολικός πλούτος των 2473 δισεκατομμυριούχωνπου ζουν στον πλανήτη, ξεπερνά τα 7,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δισεκατομμυριούχοι είναι φέτος περισσότεροι παγκοσμίως από πέρυσι (μόνο στην Ασία, αυξήθηκαν κατά 15% σε έναν χρόνο), ενώ οι περιουσίες τους αυξάνονται -είναι 5,4% πλουσιότεροι. Η περιουσία των περισσότερων ξεπερνά το εθνικό ακαθάριστο προϊόν μιας ολόκληρης χώρας. Για παράδειγμα ο Bill Gates έχει μεγαλύτερη περιουσία από 140 χώρες του πλανήτη.
Διαφήμιση


Δείτε ένα σύντομο σχετικό video:
Όλοι οι δισεκατομμυριούχοι μαζί αποτελούν το 0,00002% του παγκόσμιου πληθυσμού και όμως ο πλούτος τους αντιστοιχεί στο 9% του παγκόσμιου (εξάλλου, το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού έχει στα χέρια του το 50% του παγκόσμιου πλούτου). Η συνολική τους περιουσία είναι μικρότερη από το ΑΕΠ μόλις δύο χωρών της Γης, των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, 806 στον αριθμό, μένουν στην Ευρώπη, ωστόσο, στη Βόρεια Αμερική αν και οι δισεκατομμυριούχοι είναι λιγότεροι (628), έχουν τη μεγαλύτερη συνολική περιουσία, η οποία ξεπερνά τα 2,5 τρισεκατομμύρια. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι (από βόρεια και νότια Αμερική) δισεκατομμυριούχοι μαζί, έχουν στα χέρια τους 5,3 τρισ. δολάρια.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις της έρευνας, πάντως, είναι το γεγονός ότι η ρευστότητα, δηλαδή το ποσοστό της καθαρής αξίας της περιουσίας τους το οποίο διατηρούν σε μετρητά, βρίσκεται για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη στο 22,2%.

Αν το ποσοστό σας φαίνεται μικρό, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι είναι το υψηλότερο από το 2010, όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση βρισκόταν περίπου στο αποκορύφωμά της, χωρίς να δείχνει σοβαρά σημάδια ανάκαμψης. Αν το ποσοστό μετατραπεί σε απόλυτο αριθμό διαπιστώνεται ότι αυτήν τη στιγμή, οι 2473 δισεκατομμυριούχοι της Γης έχουν συνολικά 1,7 τρισ. δολάρια σε μετρητά.
Οι δισεκατομμυριούχοι ρευστοποιούν

Με άλλα λόγια, η έρευνα της Wealth-X καταδεικνύει το γεγονός ότι οι δισεκατομμυριούχοι "μαζεύουν" τα αμύθητα πλούτη τους όλο και περισσότερο σε μετρητά. Το 2014 και το 2015 συγκεκριμένα έδειξαν ραγδαία αύξηση σε περιστατικά ρευστοποιήσεων, καθώς οι υπέρ-πλούσιοι του κόσμου ρευστοποίησαν εταιρείες και περιουσιακά στοιχεία.

Οι εκποιήσεις παγκοσμίως ήταν στα ύψη για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2015, η οποία ήταν η καλύτερη οικονομική χρονιά μετά το τέλος της παγκόσμιας ύφεσης, όμως τα μετρητά παραμένουν "κρυμμένα κάτω από τα στρώματα". Με λίγα λόγια οι πλούσιοι του πλανήτη έβγαλαν πολλά χρήματα πουλώντας περιουσιακά στοιχειά, τα οποία δεν "επιστρέφουν" με κάποιο τρόπο πίσω στις αγορές.

Γιατί παρατηρείται το φαινόμενο; Με όλες τις γεωπολιτικές αναταραχές, την τρομοκρατία, την αστάθεια που προκύπτει από το Brexit και τις αμερικάνικες εκλογές, γεγονότα που επηρεάζουν άμεσα τα χρηματιστήρια και την παγκόσμια οικονομία, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι υπέρ-πλούσιοι του πλανήτη προτιμούν να διαθέτουν την ευελιξία που παρέχουν τα (πολλά) μετρητά.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς; Ο φόβος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν έχει ξεπεραστεί, όμως αυτό μετά βίας αποτελεί ουσιαστική διαπίστωση και είδηση. Μήπως οι πάμπλουτοι ξέρουν κάτι περισσότερο και δίνουν αυξημένη έμφαση στα μετρητά και τη ρευστότητα;

Σύμφωνα με τη WealthX, οι κινήσεις των δισεκατομμυριούχων υποδεικνύουν ότι οι πλούσιοι θεωρούν ότι στην παγκόσμια οικονομία κυριαρχούν αυξανόμενα ρίσκα, χωρίς να αποκλείεται το γεγονός να συγκεντρώνουν τον πλούτο τους σε μετρητά, περιμένοντας τις αξίες μετοχών και περιουσιακών στοιχείων να πέσουν σε "τιμές ευκαιρίας" για να χτυπήσουν.

Εν τω μεταξύ, μία άλλη έρευνα σημειώνει ότι 836 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ακόμα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (καλούνται να επιβιώνουν με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα).
Loading...
featuredpost/ΖΩΔΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ
featuredpost/ΔΙΑΦΟΡΑ,LIFESTYLE
Από το Blogger.