Ρεκόρ: ο καρχαρίας της Γροιλανδίας που είναι "μόλις" 400 ετών

Ένας θηλυκός καρχαρίας της Γροιλανδίας του είδους Σομνιόσος ο μικροκέφαλος είναι μάλλον το γηραιότερο σπονδυλωτό ζώο που ζει στον κόσμο μας σήμερα, αφού η ηλικία του πλησιάζει πιθανότατα τα 400 χρόνια, όπως διαπίστωσαν ερευνητές οι οποίοι κατάφεραν, επιτέλους, να αναπτύξουν μέθοδο που την προσδιορίζει.
Γεννήθηκε περίπου την ίδια περίοδο με τον συνθέτη της κλασικής μουσικής Bach, ενηλικιώθηκε στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, έζησε και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και σήμερα, ακόμα κολυμπά στα παγωμένα νερά του αρκτικού ωκεανού.

Ο λόγος για το πιο ηλικιωμένο σπονδυλωτό ζώο στον πλανήτη αυτή τη στιγμή, έναν θηλυκόκαρχαρία της Γροιλανδίας (επιστημονική ονομασία: Σομνιόσος ο μικροκέφαλος) μήκους 5 μέτρων, ο οποίος είναι σήμερα κατά πάσα πιθανότητα 392 ετών, όπως διαπίστωσαν και ανακοίνωσαν ερευνητές, σε μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Science.Καρχαρίας Γροιλανδίας: ίσως, το μακροβιότερο σπονδυλωτό στον κόσμο
Διαφήμιση


Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό το είδος καρχαρία το οποίο φτάνει σε σεξουαλική ωριμότητα όταν κλείνει "μόλις" τα 150, ξεπερνά τη φάλαινα μυστακοκήτος (Balaena mysticetus), η οποία είναι γνωστό ότι ζει έως και 211 χρόνια, ως το μακροβιότερο σπονδυλωτό ζώο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Julius Nelsen, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της νέας έρευνας κατατάσσουν τον καρχαρία της Γροιλανδίας ανάμεσα στα μακροβιότερα ζώα στον πλανήτη γενικότερα, αν οι εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας είναι σωστές, με το μοναδικό ζώο που τον ξεπερνά σε ηλικία να είναι μία ισλανδική αχιβάδα η οποία έζησε 507 χρόνια.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας δείχνουν προτίμηση στα βαθιά, ψυχρά και σκοτεινά νερά, όπου περιφέρονται τρώγοντας ό,τι βρεθεί στον διάβα τους, συνήθως κάποιο κουφάρι ζώου, καθώς είναι σχεδόν τυφλοί αλλά και εξαιρετικά αργοί κολυμβητές, με τη μέση ταχύτητά τους να ξεπερνά μετά βίας τα 2-3 χιλιόμετρα την ώρα.

Ωστόσο, αυτοί οι γκρι καρχαρίες δεν έχουν φυσικούς θηρευτές και φτάνουν τα 5-7 μέτρα σε μήκος, μεγαλώνοντας μετά την ενηλικίωση περίπου ένα εκατοστό τον χρόνο, ενώ μπορούν να γεννήσουν μόνο αφού ξεπεράσουν τα 4 μέτρα μήκος.

Θαλάσσιοι βιολόγοι προσπαθούσαν για δεκαετίες να προσδιορίσουν την ηλικία μελών του είδους, καθώς και την εκτιμώμενη μέση διάρκεια ζωής του, χωρίς επιτυχία. Οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη, κατάφεραν επιτέλους να φτάσουν σε ένα συμπέρασμα, μελετώντας 28 θηλυκούς καρχαρίες οι οποίοι πιάστηκαν κατά λάθος μεταξύ 2010 και 2013.Ένας από τους καρχαρίες που αλιεύθηκαν κατά λάθος μεταξύ 2010 και 2013

Ο υπολογισμός της μέσης διάρκειας ζωής του είδους είχε αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση στο παρελθόν, καθώς οι καρχαρίες της Γροιλανδίας δεν έχουν πλούσιους σε ασβέστιο ιστούς, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ψαριών.

Έτσι, η διεθνής ερευνητική ομάδα που έκανε τη δημοσίευση στο Science, κατέφυγε σε μία νέα τεχνική: χρονολόγησε με τη μέθοδο ραδιοχρονολόγησης άνθρακα-14, τους φακούς στα μάτια των καρχαριών.

Οι φακοί του ματιού αποτελούνται από πρωτεΐνες οι οποίες συγκεντρώνονται με τον χρόνο. Εφαρμόζοντας στις πρωτεΐνες την παραπάνω τεχνική, η οποία βασίζεται στη ραδιενεργή διάσπαση του άνθρακα-14, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μπόρεσαν να εκτιμήσουν την ηλικία κάθε ζώου.

Γνωρίζοντας ότι στις αρχές τις δεκαετίας του 1960, τα επίπεδα άνθρακα-14 στον Βόρειο Ατλαντικό όπου ζουν οι καρχαρίες της Γροιλανδίας, αυξήθηκαν λόγω των παρενεργειών των ατομικών βομβών που πυροδοτήθηκαν στην Ιαπωνία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ερευνητές είχαν ένα σημείο αναφοράς για να υπολογίσουν τις ηλικίες των καρχαριών, με βάση των άνθρακα-14 στις πρωτεΐνες των ματιών τους.Ένας καρχαρίας Γροιλανδίας μόλις έχει ελευθερωθεί από το ερευνητικό σκάφος Sanna στη Βόρεια Γροιλανδία

Οι μετρήσεις έδειξαν, συγκεκριμένα, ότι η διάρκεια ζωής αυτού του είδους είναι τουλάχιστον τα 272 χρόνια, καθώς και ότι η μεγαλύτερη από τις θηλυκές καρχαρίες είναι 392 ετών. Η πιθανότητα απόκλισης για τη συγκεκριμένη καρχαρία είναι στα 120 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να είναι από 272 έως 512 ετών (σε αυτήν την περίπτωση ξεπερνά την ισλανδική αχιβάδα).

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι δεν έχουν πειστεί όλοι ότι οι καρχαρίες της Γροιλανδίας μπορούν να ζήσουν τόσους πολλούς αιώνες.

Ο Clive Trueman, καθηγητής Θαλάσσιας Οικολογίας από το Πανεπιστήμιο του Southamptonαναφέρει στον Guardian ότι είναι πιθανό να λάβεις λάθος στοιχεία για την ηλικία ενός σπονδυλωτού ζώου από τις πρωτεΐνες στους φακούς των ματιών του, επειδή αυτή η μέθοδος δεν διακρίνει τα θρεπτικά στοιχεία που προέρχονται από τη μητέρα.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης, από τη μεριά τους, εμφανίζονται σίγουροι για τα αποτελέσματά τους, τονίζοντας στην έρευνά τους ότι η δουλειά τους, σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει τη σημασία προστασίας αυτού του αργοκίνητου, αλλά εκπληκτικού είδους, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές της φυσιολογίας του που πρέπει να ερευνηθούν. Ένας μικροκέφαλος που εντοπίστηκε στο Disko Bay της Δυτικής Γροιλανδίας

Μήπως τελικά οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν δίκιο και το μυστικό της μακροζωίας είναι το "σπεύδε βραδέως";     
Loading...
featuredpost/ΕΛΛΑΔΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
featuredpost/ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΓΥΝΑΙΚΑ,ΖΩΔΙΑ
Από το Blogger.